Napriek tomu, že zavaránie sa zdá byť zložité a komplikované, nie je to žiadna veda. Stačí len dodržať týchto pár rád a budete si môcť dopriať domáce dobroty počas celého roka.

zavaranie

1. Čistota

Hygiena je základ a v kuchyni to platí dvojnásobne. Poháre, viečka aj ostatné nástroje pred použitím dôkladne umyte. Ak sa vám niečo nezdá, radšej to nepoužite. Nezabudnite tiež dôkladne poumývať aj ovocie či zeleninu, ktorú sa chystáte zavariť, aby ste zabránili nechceným kvasným procesom, ktoré by Vám pripravili neskôr po otvorení nemilé prekvapenie.

2. Kvalita plodov

Keďže nie vždy je úroda podľa našich predstáv, uchýlime sa často k zaváraniu nie celkom zrelých a zdravých plodín. Nerobte to. Ak ovocie začína nahnívať, radšej vykrojte väčší kus a urobte si džem alebo dreň. Taktiež kompót z nezrelého ovocia nie je príliš chutný. Presladeným nálevom na dorovnanie cukru neulahodíte ani žalúdku ani cuťovým pohárikom.

3. Dobré viečka

Pri zaváraní nepoužívajte viečka staršie ako 3 roky. Už by nemuseli dobre tesniť, čo by zmarilo vašu snahu. Vždy ich pred použitím skontrolujte či nie sú niekde prasknuté alebo nemajú niekde odlomený kus. Môžete použiť aj jednorázové viečka, tie však nie sú príliš ekologické a na rozdiel od klasických kovových po otovorení už netesnia.

tipy_zavaranie

4. Správna teplota a čas

Každý typ ovocia, zeleniny alebo iného pokrmu si vyžaduje rozličný čas na sterlizáciu. Tento proces väčšinou začína približne medzi 70-90°C. Pokiaľ vložíte poháre do vody skôr než dosiahne potrebnú teplotu, ešte nespúšťajte časomieru. Mohlo by sa stať, že by sterlizačný proces nebol dokončený a zaváranina by tak rýchlo podlahla skaze. Nezabúdajte, že aj sterlizované potraviny majú svoju dobu expirácie. Neodporúčame jesť zaváraniny staršie ako 3 roky.

5. Prikryť a hore dnom

Vytiahnutím pohárov z vody po potrebnom čase sa proces nekončí. Odporúčame aby ste zaváraniny obrátili hore dnom, aby ste viečka podtlakom utesnili. Navyše teplotný rozdiel medzi zaváraninami a izbou je veľmi vysoký, preto je dobré, keď poháre prikryjete hrubým uterákom, alebo dekou, čím zabránite prudkému ochladnutiu, ktoré by mohlo spôsobiť prasknutie pohára a nepríjemné popáleniny a lepkavú kuchynskú linku.