skorica korenie v zime

Korenie v zime, to je kombinácia škorice, badiánu, klinčeka. Je taká lákavá a voňavá, že hreje už len pomyslenie na nápoj či dezert s týmito zimnými koreniami. Veru nie náhodou nájdete všetky spomínané korenia vo varenom víne, punči a zimných koláčikoch. Ale hodia sa i do bežných jedál. Neviete ich používať?

Základná zimná sada korenín

Na zimné varenie a pečenie by ste určite mali mať doma tieto korenia: škorica, klinček, badián, rasca, tymián (dúška týmiánová), majorán, cesnak, čierne korenie, nové korenie a borievky.

Aké korenia v zime používať?

Do detského punču:

K nápoju z ovocného čaju a brusnicového, jablkového či pomarančového džúsu pridajte na porciu 1 klinček a malý kúsok škorice. Samozrejme veľa kúskov ovocia napr. jablká a všetky druhy citrusov.

Nápoj horúce jabĺčko pripravíte z domáceho jablkového sirupu. Môžete ho podávať ako detský jablkový punč, alebo pridať na osladenie do ovsenej kaše. Skvelý je aj do miešaných nápojov, alebo ako nealko drink s ľadom.

Do dospeláckeho punču:

K nápoju z ovocného čaju, ovocného džúsu a červeného vína pridajte na porciu 2 klinčeky, kúsok badiánu, kúsok škorice a 2 guľôčky nového korenia. Do vareného vína: Na porciu bieleho či červeného vína sa určite hodí klinček a škorica. Do grogu: K nápoju z tmavého rumu, citrónovej šťavy, vody a cukru pridajte na porciu tyčinku škorice a plátok pomaranča.

Korenie v zime do hrejivých gulášov a ragú:

V zimnom období môžete do týchto dlho varených sýtych jedál z tmavého mäsa pridať okrem tradičného čierneho či farebného korenia, nového korenia a borievok aj klinček a kúsok hviezdičky badiánu. Jedlo krásne chuťovo prepoja, prevoňajú a pôsobia aj digestívne. Ak chcete ocenenie vavrínovým vencom určite nevynechajte bobkový list. Stimuluje imunitu a trávenie a pôsobí preventívne proti prechladnutiu.