Ako správne zamraziť jedlo na ďalšie použitie

///Ako správne zamraziť jedlo na ďalšie použitie

To, že jedlo sa dá zamraziť a použiť aj o niekoľko mesiacov potom vedeli už naši predkovia a potraviny dávali na chladné miesta. My na to dnes máme mrazničky, vďaka čomu sa môžeme zásobovať. Skladujete jedlo v mrazničke správne? Dozviete sa v tomto článku.

1. Pripravte si potraviny pred zamrazením .

Nestačí potraviny len vložiť do mrazničky a očakávať, že vydržia roky. Najprv by ste sa mali postarať o to, aby boli potraviny správne zabalené. Nemal by sa k nim dostať vzduch, inak môžu primrznúť. Ideálne je ich aj označiť. Po niekoľkých mesiacoch môžete natrafiť v mrazáku na niečo, čo nedokážete identifikovať a netušíte, ako dlho to tam už je.

Potrvá to iba pár sekúnd a jednoduchý nápis “Jahody jún 2018” vám napovie, čo by tá červená hruda vzadu mohla byť. Dbať by ste mali aj o to, aby jedlo do mrazničky nešlo teplé. Dajte ho na chvíľu do chladničky, až potom ho presuňte do chladnejšieho prostredia.

2. Starajte sa o svoju mrazničku

Plná mraznička spotrebúva menej elektrickej energie. Ak je mraznička poloprázdna, naplňte ju plastovými fľašami s vodou.

Nezabúdajte ani na pravidelné rozmrazovanie. Všetko z mrazničky vyberte, vložte do chladničky (potraviny takto zostanú zmrznuté aj niekoľko hodín) a zbavte mrazničku nánosu ľadu.

3. Nezmrazujte to isté jedlo dvakrát

To platí najmä na surové mäso a ryby. Mráz nezabíja baktérie, tak si na to dajte určite pozor. Ak už musíte jedlo vybrať a nechcete ho vyhodiť, lebo ho je veľa, niečo z neho uvarte. Uvarené jedlo môžete znovu zamraziť.

Čo sa týka napríklad pečiva, zeleniny alebo ovocia, znovuzmrazenie by nemal byť až taký problém, avšak chuť a konzistencia už nebude najlepšia.

4. Vyhoďte potraviny, ktoré sa vám už nezdajú

Nie vždy sa dá zabrániť vyhodeniu všetkého, čo máte v domácnosti. Ak v mrazničke nájdete niečo, o čom si už myslíte, že by sa nemalo jesť, nejedzte to. Vaše zdravie je prvoradé.

Čo je vhodné do mrazničky

  • maslo a margarín 
  • cestá
  • mlieko a syr
  • pečivo
  • ovocie a niektoré druhy zeleniny

Čo určite nemraziť

  • vajcia
  • zelenina s vysokým obsahom vody
  • omáčky s obsahom vajec 
  • tvaroh a biele jogurty

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2019-11-08T19:07:45+02:0017. septembra 2019|Udržateľnosť a ekológia|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK