Antioxidanty sú látky nachádzajúce sa hlavne v potravinách, avšak niektoré z nich si telo dokáže vyprodukovať aj samo. Hlavná funkcia je ochrániť bunky pred škodlivými molekulami a tým sa hovorí voľné radikály. Antioxidanty pôsobia v tele proti vzniku antioxidačného stresu. Delíme ich na prírodné – vyskytujú sa prirodzene alebo syntetické – tie sú vytvorené umelo a pôsobením chemického procesu.

antioxidanty

Ovocie obsahujúce antioxidanty

Čučoriedky

Označujú sa za superpotravinu kvôli tomu, že majú nízky obsah kalórií a naopak, množstvo dôležitých živín, minerálov a antioxidantov. Hovorí sa, že ich obsahujú najviac zo všetkých druhov ovocia a zeleniny.

Pridajte si čučoriedky do svojho obľúbeného smoothie alebo si napečte voňavú bublaninu.

Jahody

Patria medzi najobľúbenejšie drobné ovocie vo svete. Sú bohatým zdrojom antokyánov, tie im dodávajú červenú farbu. Ich konzumácia znižuje hladinu LDL cholesterolu pri ľuďoch, ktorí trpia ochorením srdca a ciev a tiež pri ľuďoch s vysokým LDL cholesterolom.

Jablká

Toto ovocie vám môže pomôcť aj s pleťou, pretože obsahuje vitamíny a prvky, ktoré zlepšujú stav pokožky. Môžete vyskúšať aj granátové jablká.

Melón

Melón obsahuje veľa antioxidantov v podobe vitamínu A, tiež je zdrojom aminokyselín. Je prospešný na zrak, zdravú pokožku, cievy a žily, tiež podporuje krvný obeh. Obsahuje veľa vody a podporuje správne trávenie.

antioxidanty

Ďalšie potraviny