Burčiak je veľmi obľúbený nápoj jesene hlavne u mladých a dospelých ľudí. Počas burčiakovej sezóny je súčasťou jarmokov, rôznych osláv, hodov a rozšírený hlavne vo vinohradníckych oblastiach.

burciak elixir

Označuje sa ako kvasiaci hroznový mušt vyrobený prevažne z hrozna dopestovaného na Slovensku. Burčiak je najlepší čerstvý, nechladený a má mliečno-žltú farbu. Obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré pochádzajú z kvasiniek. Je prospešný pre pokožku a vlasy, pretože obsahuje zinok a ďalšie minerály. Takisto kyselina pantoténová má ochranný účinok na sliznice a zažívacie ústrojenstvo.

Burčiak – zdroj vitamínov

Burčiak má alkoholu o polovicu menej ako víno, preto je taký návykový a chutí výborne. Je to vynikajúca vitamínová bomba, posilňuje imunitný systém, ale treba tiež rozmýšľať a nepreháňať to. Obsahuje 5 – 6 percent alkoholu, čo nie je veľa, avšak pri veľkom množstve môže spôsobiť opilosť. Farba burčiaku závisí od farby hrozna, môže mať žltý alebo červený odtieň.

Striedme pitie vína znižuje riziko ischemickej choroby srdca až o 60 percent. Má takisto očisťujúce účinky. Kvalitný burčiak by mal voňať muškátom. Prekvasený burčiak sa nazýva rampáš a nie je taký chutný ako ten čerstvý.

Diabetici by mali byť zvlášť opatrní a mali by sa snažiť skôr vyhnúť konzumácii burčiaku, pretože obsahuje vysoké percento cukru.

burciak

Čo ste možno nevedeli…

Keď prepravujete burčiak, mali by ste mať fľašu otvorenú, pretože vám môže vybuchnúť. Takisto pri väčšej konzumácii má laxatívne účinky, preto si dávajte pozor, koľko ho vypijete, aby ste neskončili tak, ako nechcete a nemali potom žalúdočné problémy. U citlivých ľudí sa môžu objaviť tráviace problémy či bolesť hlavy.

Môžete si vyrobiť i vlastný burčiak, ak máte na to vhodné podmienky. Možno vám bude chutiť viac ako ten kupovaný.