Bylinky, ktoré si môžete vypestovať aj doma

///Bylinky, ktoré si môžete vypestovať aj doma

Nič neulahodí našim chuťovým bunkám viac, ako jedlo dochutené bylinkami. Či už chcete bylinky pestovať vo svojej záhradke, či na balkóne v kvetináči, je to skvelé hobby a oddych zároveň. Navyše, pomôže vám to ušetriť nejaké to euro naviac a podporí to aj vašu zdravšiu životosprávu.

Čerstvé bylinky robia recepty chutnejšie. Využiť ich môžete v šalátoch, polievkach, hlavných jedlách, ale i dezertoch. Bylinkami môžete jedlo na záver aj dozdobiť, pretože na tanieri vyzerajú naozaj skvelo a dodajú vášmu jedlu ten správny šmrnc.

Pri výbere byliniek netreba zabúdať na to, že potrebujú veľa slnka a aj občasnú starostlivosť. Ponúkame zopár tipov nenáročných byliniek, ktoré si môžete vypestovať aj u vás doma v kvetináči. Avšak, nemusíte osádzať iba tie bylinky, ktoré poznáte, skúste experimentovať!

Bazalka

Táto bylinka je na pestovanie naozaj veľmi nenáročná, preto ju pokojne môžete pestovať aj v interiéri vašej kuchyne, napríklad na okennej parapete. Je kľúčová pri dochutení mnohých receptov, najmä cestovín a šalátov, ale môžete ju aj vysušiť a použiť do čaju. Pôsobí totiž protizápalovo a má liečivé účinky. Kvitne od júna do septembra a môžeme využívať jej koreň, vňať, listy i kvety.

Pažítka

Nie je typická len jej výbornou vôňou, ale aj božskou chuťou. Priznajte sa, kto z vás nemá rád maslový chlieb s posekanou pažítkou? Na pažítke si pochutnávame aj v polievkach, zemiakových šalátoch, v omelete či praženici. Táto trvalka je veľmi vďačná bylinka, ktorá nepotrebuje priveľa starostlivosti, preto je vhodným kandidátom pre vašu zakladajúcu záhradku. Pažítka je jedlá úplne celá, čo iba potvrdzuje jej všestranné využitie v našej kuchyni.

Mäta

Fantastická bylinka, ktorú zvládne udržiavať i pestovateľ začiatočník, je mäta prieporná. Kvitne od augusta do septembra a je to trvalka, takže sa na ňu môžete spoľahnúť každoročne. Využíva sa najmä na dochutenie šalátov, omáčok, avšak vďaka svojej príjemnej vôni a chuti ju veľmi radi využívame počas letných dní v rôznych limonádach či iných osviežujúcich drinkoch. Jej listy môžete vysušiť a použiť ich do bylinného čaju rovnako ako spomínanú bazalku.

Rozmarín

Rozmarín lekársky je veľmi výživná bylinka, ktorá sa pýši krásnymi ihličkovitými listami a kvitnúcimi kvietkami, ktoré budú vo vašej domácej záhradke čerstvé a voňavé po celý rok. Rozmarín sa však nepoužíva len ako dekoratívna rastlinka, jeho využitie je i v kuchyni. Za najlepšiu kombináciu sa považuje s kuracím a jahňacím pečeným mäsom. Môže sa využívať i formou rôznych olejov alebo ako prísada do bylinného čaju.

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2020-03-19T11:34:04+02:0022. marca 2020|Zdravá životospráva|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK