Cesto

Aké cesto je vhodné na tortový korpus, z akého cesta budú vaším deťom najviac chutiť muffiny? Aké cesto zvoliť na nadýchanú pizzu alebo zdravý a chrumkavý chlieb? Ktorá múka je najvhodnejšia na palacinky? V tomto článku si povieme, ktoré cesto máte zvoliť a akú múku použiť.

Či už ideme robiť kysnuté, krehké, piškótové cesto alebo akékoľvek tradičné cesto, základom sú zväčša rôzne druhy múky. Múku delíme podľa obilniny, z ktorej pochádzajú na pšeničnú, ražnú, ovsenú a špaldovú. Obilniny poznáme tiež prirodzene bezlepkové ako proso, alebo ryža. Múky sa podľa spracovania a jemnosti mletia delia na hladké, polohrubé a hrubé.

Na obaloch múky ste si tiež mohli všimnúť označenie T + číslo. Toto číslo udáva, aké množstvo šupiek ostalo počas spracovania v múke. Sú to totiž práve šupky zŕn, ktoré obsahujú najväčšie množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Čím viac týchto látok v múke ostalo, číslo T je vyššie a múka je hodnotnejšia. Pokiaľ má múka vysokú hodnotu T, býva spravidla tmavšia. Lepok, ktorý obsahuje je menej kvalitný z hľadiska cukrárskych vlastností múky. Cesto z takejto múky bude ťažšie a dlhšie kysnúť. Múka s nižšou hodnotou T je svetlejšia a má nižší obsah vlákniny, vitamínov i minerálov, a naopak obsahuje viac lepku, vďaka čomu cesto kysne rýchlejšie. Na klasické kysnuté koláče sa používa múka 00.

Ktorá múka je teda vhodná na jednotlivé cestá a čo všetko si viete upiecť z najobľúbenejších ciest?

Kysnuté cesto na pizzu, alebo letné kysnuté ovocné koláče:

Použite hladkú, prípadne polohrubú pšeničnú múku. Z takéhoto cesta môžete piecť rožky, žemle, spomínanú pizzu, tiež vianočky a cukrárske dobroty, ako zákusky, piškóty, štrúdle a vianočné oplátky.

Piškótové cesto:

Použite hladkú pšeničnú múku. Základom dobrého a nadýchaného piškótového cesta je ingrediencia, ktorá je zadarmo, vzduch. Pri príprave piškótového cesta sa snažíme dostať do zmesi čo najviac vzduchu, ten potom spôsobí, že koláč bude mäkučký a nadýchaný, s krásnou špongiovitou textúrou cesta.

Piškótové cesto nám potom poslúži napríklad ako základ na jednoduchú roládu, stačí ho po dopečení zrolovať, nechať vychladnúť a potom rozrlolované naplniť obľúbeným džemom. Takáto roláda, v ktorej vynikne chuť cesta a ovocného džemu, sa výborne hodí ku kávičke po dobrom obede.

Okrem rolády sa z piškótového cesta dajú robiť korpusy na ovocné koláče alebo torty – tie podľa ľubovôle naplníme napríklad šľahačkovo-mascarpone plnkou, obložíme čerstvým ovocím a luxusná dobrota je hotová.

Tip Mišky Smolovej na dokonalé piškótové cesto:

  • 4 vajíčka
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 6 PL hladkej múky
  • Pol ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL nastrúhanej kôry z citróna
  • 1 ČL vanilkového cukru

Postup: Vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom dáme do misy a mixérom ich na najvyšších obrátkach šľaháme až kým nám nevznikne bledá, nadýchaná a hustá hmota. Na ňu po častiach preosievame múku zmiešanú s kypriacim práškom a gumenou varechou ju zľahka zamiešavame do vajíčkovej zmesi. Miešame veľkými oblúkmi tak, aby sme v hmote udržali čo najviac vzduchu. Napokon pridáme citrónovú kôru a premiešame. Hotovú zmes nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (na roládu) a pečieme na 200 stupňov asi 8 minút do zlat