Čo je aspartám – treba sa ho báť?

///Čo je aspartám – treba sa ho báť?

Aspartám je umelé sladidlo, ktoré podľa niektorých ľudí spôsobuje rakovinu a je zdraviu škodlivé. Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by toto tvrdenie potvrdili.

Prečo sa bojíme aspartámu? 

V prvom rade vysvetlíme, čo je aspartám. Je to umelé sladidlo, ktoré v roku 1965 objavil James Schlatter pri výskume liekov na vredy. Sladkú chuť si všimol omylom, keď si olízal prst pri pretáčaní strany v knihe. Po niekoľkých rokoch testovania a štúdii o jeho bezpečnosti sa začal aspartám používať ako sladidlo v mnohých sladkých potravinách. 

Obavy z tejto chemickej zlúčeniny sa objavili po publikácii štúdie, ktorá spojila konzumáciu aspartámu s výskytom rakoviny mozgu. Neskôr však bolo dokázané, že štúdia nebola založená na pravde a jej pravdivosť vyvrátili nové štúdie a mnohé zdravotné organizácie. 

Ďalším argumentom proti aspartámu je, že sa v žalúdku rozkladá na metanol a formaldehyd. Tieto dve látku sú pre človeka nebezpečné, ale nie v takých malých množstvách. Prirodzene sa metanol nachádza aj v čerstvom ovocí a džúsoch. 

Výhody aspartámu 

Aspartám má približne rovnaké množstvo kalórii ako klasický cukor. Rozdiel je ale v tom, že aspartám je až 200-násobne sladší. Na osladenie jedla alebo nápoja preto stačí menšie množstvo. Preto si môžu výrobcovia napísať na svoje sladké produkty “bez cukru.” V konečnom dôsledku sú mnohé jogurty, sladkosti, limonády a malinovky sladké a bez výčitiek. 

Pre predstavu, denné odporúčané množstvo aspartámu je 50 miligramov na 1 kilogram váhy dospelého človeka. Aby ste to prehnali, museli by ste vypiť približne 17 plechoviek diétneho sladeného nápoja denne.

Nevýhody aspartámu 

Spojitosť medzi rakovinou a aspartámom bola vyvrátená, ale existujú skutočnosti, pre ktoré by sa ho niekto mohol skutočne obávať. Prvým príkladom sú ľudia, ktorí majú fenylketonúriu. Ide o vrodenú metabolickú poruchu, kvôli ktorej nedokážu spracovať niektoré zložky aspartámu. 

Niektorí ľudia vraj pri konzumácii aspartámu pociťujú bolesti hlavy, nevoľnosť alebo úzkosť. Aj tieto vedľajšie účinky boli vyvrátené. Ostala už len chuť, ktorá niektorým nevyhovuje, čo je dôvod, prečo sa aspartámu vyhýbajú. 

Ktoré potraviny obsahujú aspartám?

Aby ste mali jasno ktoré potraviny môžu obsahovať aspartám, pozrite sa na zoznam nižšie, kde sú v jednotlivých bodoch spísané: 

  • diétne malinovky a sódy
  • zmrzliny bez cukru 
  • žuvačky 
  • sladkosti a cukríky 
  • ovocné džúsy 
  • jogurty 

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2019-11-19T14:58:38+01:0017. novembra 2019|Zdravá životospráva|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK