array(5) {
  ["main_navigation"]=>
  string(15) "Main Navigation"
  ["top_navigation"]=>
  string(14) "Top Navigation"
  ["mobile_navigation"]=>
  string(17) "Mobile Navigation"
  ["404_pages"]=>
  string(16) "404 Useful Pages"
  ["sticky_navigation"]=>
  string(24) "Sticky Header Navigation"
}

Čo znamenajú éčka v potravinách a nápojoch

Domov/Články/Zdravá životospráva/Čo znamenajú éčka v potravinách a nápojoch

Éčka, alebo aj konzervanty, sú látky, ktoré predlžujú životnosť a potravín. Vládne však všeobecná mienka, že sú pre nás zlé. Čítajte ďalej a zistite, ako to je s éčkami v skutočnosti.

Ste v obchode a ste bezradný z toho, čo čítate na obaloch potravín? Samé éčka, o ktorých ste počuli, že vám škodia. Je však ťažké nájsť niečo, čo žiadne éčka nemá. Treba sa však zamyslieť nad tým, ako to je v skutočnosti. Sú éčka skutočne také zlé? 

Čo sú éčka 

Éčka sú konzervanty, ktoré sa pridávajú do potravín, aby sa predišlo prirodzenému procesu kazenia. Bojujú proti baktériám, plesniam a oxidácii. Pomáhajú aj pri zachovaní farby. Označenie “E” a trojčíslie je rovnaké pre celú Európsku Úniu a čím viac ho v potravine je, tým vyššie musí byť uvedené. 

E 948 môže pre človeka, ktorý označeniam nerozumie, vyznieť ako nebezpečné éčko, ktorému by sa mal vyhýbať, pretože ěčka sú zlé. Ide však o baliaci plyn, ktorý pre ľudí nie je ani v najmenšom nebezpečný – je to kyslík.  

Všetky éčka nie sú zlé 

Ľudia sa boja toho, čo nepoznajú. Konzervantov a farbív sú stovky a bežný spotrebiteľ ich nebude vedieť všetky naspamäť. Mnohé éčka nie sú škodlivé. V ľudských telách neplnia žiadnu funckiu a ako ich prijmete, tak ich vylúčite. Zväčša. 

Tie najškodlivejšie éčka boli zakázané a v Európe ich nikde nenájdete. Môže sa však stať, že ste citlivý alebo alergický na niektoré špecifické konzervanty a vaše telo na ne bude reagovať negatívne. 

Dusičnany a nitríny, ktoré sa nachádzajú v údenom mäse, sú spojované s rakovinou. Aj to môže byť dôvod, prečo niekto môže uvažovať nad vegetariánstvom alebo vegánstvom. Úplne by ale stačilo, ak obmedzíte konzumáciu klobás, slaniny a iných údených mäsových lahôdok. 

Ako konzervovať doma 

Konzervanty nemusia byť strašidelné a už vôbec nie sú žiadnou novinkou, ktorá prišla v 21. storočí. Konzervovali už generácie pred nami vo všetkých krajoch sveta. Neveríte? Stačí slovo “konzervovať” zameniť za “zavárať”. Určite i vy máte doma domáce zavárané uhorky, marhule alebo broskyne. 

Konzervovať môžete doma pomocou cukru, soli, oleja alebo octu. Ak by ste sa o éčkach, domácom zaváraní alebo konzervácii dozvedieť viac, pozrite si skvelé videá šéfkuchára Martina Záhumenského (o tom, či sú éčka naozaj zlé a ako na prírodnú konzerváciu) alebo rozhovor o éčkach s Martinom Šmahelom a Borisom Bajerom. 

2020-07-28T11:36:58+02:0017. januára 2020|Zdravá životospráva|

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:

Poke bowl je havajského pôvodu a označuje tradičný pokrm v miske. Pravá poke bowl obsahuje surovú rybu alebo morské plody naaranžované napríklad...

Postup na zapekané kuracie prsia s mozzarellou a parmezánomDo menšieho hrnca dáme zohriať olivový olej, pridáme pretlačný cesnak a necháme rozvoňať....

Špargľová sezóna je v plnom prúde, preto neváhajte a zakomponujte túto zdravú a delikátnu zeleninu do svojho jedálnička. Zelená, či biela,...

Go to Top