Dopriať si chutné jedlo je túžbou každého z nás. Pre dosiahnutie skvelej chuti však nestačia len kvalitné suroviny a štipka soli. Nebojte sa experimentovať s bylinkami. Poradíme Vám ako sa vysporiadať s otázkami ako: Aké množstvo použiť? Kedy ich pridať do jedla? Ktoré bylinky môžem kombinovať? Čerstvé alebo sušené? 

Sušené bylinky

Ak sa rozhodnete pre sušené bylinky, odporúčame, aby ste ich pred pridaním nasekali alebo podrvili, čím získate ešte výraznejšiu chuť a vôňu. Zároveň Vám stačí polovičná dávka oproti čerstvým bylinkám. Môžete ich variť dlhšie a nemusíte sa báť straty nutričných hodnôt a vitamínov, čo sa pri tepelnej úprave čerstvých bylín stáva.

Čerstvé bylinky

Pre prípravu jedál z čerstvých byliniek máme pre vás pár tipov, ako dosiahnuť najlepšiu chuť. Pokiaľ si nepestujete vlastné a ste odkázaný na ich kúpu v obchode, vyhnite sa rastlinám, ktoré majú na lístkoch čierne škvrny, alebo sú zažltnuté. Pokiaľ sa nechystáte variť hneď po kúpe, dajte si pozor na bylinky, ktoré sú zvädnuté alebo vlhké. Vysoká vlhkosť spôsobuje plesnenie. Taktiež odstránte korene a stonky, ktoré odčerpávajú živiny a vlhkosť z listov.

Pri čerstvých bylinkách ako koriander alebo petržlenová vňať je dôležité, aby ste ich nasekali čo najostrejším nožom, vďaka tomu sa z rastliny uvoľní viac oleja a dosiahnete intenzívnejšiu chuť. Keďže sa jedná o čerstvé bylinky, odporúčame ich pridávať až ku koncu varenia, prípadne tesne pred podávaním.

K čomu sa hodia jednotlivé bylinky?

Bazalka

Dušou talianskych jedál je jednoznačne táto sladkastá bylinka. Výborne sa hodí k príprave chutného pesta, špagiet a šalátov. Často je kombinovaná s paradajkami, vajíčkami, morskými plodmi a balzamikovým octom.

Pažítka

Pažítka patrí do rodiny cibuľovín a je nenáročná na pestovanie. Tvorí výborný doplnok pre zemiakové šaláty, vajíčka a syrové torty.

Oregano

Ak hľadáte bylinku s výraznou chuťou, tak oregano je tá správna voľba. Odporúčame ju k príprave jedál z červeného mäsa, pomaly varenej zeleniny, špagetám a mäsovým guľkám.

Majorán

Táto bylinka tiež patrí do každej talianskej kuchyne. Je akýmsi malým bratom oregana a často sa tieto bylinky zamieňajú. Hodí sa k príprave koreňovej zeleniny, bravčového a pečených rýb.

Petržlenová vňať

Horkastá svieža bylina je tá správna ozdoba bohatých jedál. Využíva sa pri väčšine receptov akými sú pečená jahňacina, hovädzí stroganov či grilované ryby. Navyše stonky sa dajú využiť pre dochutenie vývarov.

Rozmarín

Ako jedna z mála drevnatých byliniek sa výborne hodí k jedlám s dlhšou prípravou. Jeho stonky sú vynikajúce pre dochutenie polievok, avšak nezabudnite ho pred podávaním odstrániť, keďže je ťažký na konzumáciu. Rozmarín sa skvele hodí k príprave pečeného a duseného mäsa, zemiakov alebo dokonca špikovanej zelenine a kebabom.

Tymián

Veľkú popularitu si získal pri príprave vývarov a polievok a výborne zvýrazní chuť pečeného mäsa a zeleniny. Pre svoju výraznú arómu sa však doporučuje, aby sa pridával striedmo.