Určite ste už neraz počuli o pojme fast food aje vám aj dobre známy jeho význam. Ale čo však jeho opak? Slow food nezahŕňa iba ekológiu, ale najmä kladie do popredia potešenie a pôžitok z dobrého jedla.

Jeho cieľom je, aby sa konzumenti naučili vážiť si jedlo. Presadzuje domáce odrody plodín, miestne produkty a podporuje lokálnych farmárov. Výber potravín je v dnešnej dobe naozaj veľmi široký. Preto je len na vás, či si zvolíte zdravé jedlo plné vitamínov od overených dodávateľov alebo uprednostníte rýchle občerstvenie, ktoré je síce lacné, ale môže vám spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti.

Ako tento pojem vznikol?

Slow food je medzinárodné hnutie, ktoré si našlo už viac ako 1 milión priaznivcov na celom svete. Hnutie založil enogastronóm a novinár Carlo Petrini v roku 1986 v Taliansku, ktoré malo byť reakciou na fast food stravovanie, rýchlu globalizáciu a životné tempo obyvateľstva rôznych krajín. Ak by ste koncept slow food chceli zaviesť aj do svojej životosprávy, je dôležité dodržať nasledovné tri body:

1. Dobrá chuť a pôžitok

Dnešná urýchlená doba spôsobuje, že ľudia strácajú záujem o to, čo jedia alebo ako to chutí. Mnohokrát jedlom doslova plytváme. Žiaľ, pri krátkych obedných prestávkach v práci alebo v škole musíme často voliť tie najdostupnejšie varianty a nevyberáme si jedlo, na ktoré máme zrovna chuť. Nejde však iba o vychutnávanie si jedla, ale aj o výber a kvalitu surovín, z ktorých sú dané jedlá pripravované.

2. Spôsob zaobstarávania potravy

Veľký pokrok môžeme pozorovať napríklad v rôznych slovenských reštauráciách a bistrách, kde uplatňujú myšlienku slow food. Ponúkajú čím ďalej, tým viac jedál vhodných pre vegánov a vegetariánov. Taktiež je veľmi dôležité, aby boli jedlá vyrobené bez konzervantov, bez pridania umelých farbív či stabilizátorov, hormónov a iných zdraviu škodlivých látok. Pri získavaní surovín na prípravu jedál by sa malo dbať na šetrné zaobchádzanie k životnému prostrediu a v neposlednom rade i k zvieratám.

3. Primerané ceny a kvalita

Najväčším problémom je, že často ani nevieme, čo jeme a odkiaľ suroviny pochádzajú. Uprednostňujeme kvantitu pred kvalitou a nakupujeme radšej dovážané produkty, než tie naše slovenské. Slow food produkty by mali zabezpečovať trvalú udržateľnosť a rast pre producenta, taktiež by mali byť pre konzumentov za spravodlivú a prijateľnú cenu, aby si ich mohol dovoliť aj bežný spotrebiteľ.