Hrozno dozrieva koncom leta a začiatkom jesene. Poznáme rôzne druhy, odrody i farby. Taktiež má rôzne formy využitia od konzumovania surového hrozna až po výrobu vín, štiav a rôznych dezertov alebo smoothie. Taktiež má priaznivé účinky na vaše zdravie, pomôže vám zbaviť sa únavy, hladu a nervozity. Určite ste nevedeli, že z jadierok hrozna sa dá vyrábať hroznový olej.

Hroznový cukor je veľmi obľúbený u väčšiny ľudí a je zdrojom energie pri únave alebo psychickom zaťažení. Hrozno môžete konzumovať aj sušené. Predstavíme vám ďalšie účinky a vplyv hrozna na zdravie človeka. Veríme, že sa dozviete nové veci a obohatíte o ďalšie poznatky.
Hrozno – 10 účinkov na zdravie
- Hrozno pomáha odstraňovať únavu a nervozitu, keďže obsahuje vitamíny skupiny B a tie majú vplyv na metabolizmus.
- Ďalej prečisťuje močové cesty, pretože podporuje tvorbu moča a urýchľuje jeho prietok obličkami.
- Chráni srdce, lebo má vysoký počet flavonoidov, ktoré určujú farbu hrozna spolu s antioxidantmi.
- Odstraňuje zápchu, taktiež sa označuje ako preháňadlo, pôsobí odvodňujúco, detoxikačne.
- Zmierňuje astmu, pretože hydratačná sila hrozna je vysoká, čo znižuje astmatické záchvaty.
- Chráni oči, pretože obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidanty a tie pomáhajú bojovať proti škodám spôsobeným voľnými radikálmi.
- Lieči migrénu, pretože hroznová šťava a výťažok z hroznových jadier pomáhajú riešiť tento problém u mnohých ľudí.
- Posilňuje imunitu, pretože obsahuje veľa vitamínu C, K a A.
- Bojuje proti vírusom, má silné antibakterálne a vírusové vlastnosti, ktoré chránia telo pred infekciami.
- Posilňuje kosti, pretože obsahuje mikroživiny ako meď, železo a mangán.
