Vitamín C patrí k najznámejším vitamínom, s ktorým človek prichádza do styku. Posilňuje imunitu, tráviaci systém a zmierňuje únavu. V lekárni sa síce dajú kúpiť výživové doplnky s vysokým obsahom Céčka, tiež známeho ako kyselina L-askorbová, avšak častokrát tieto suplementy obsahujú aj nežiadúce látky ako umelé sladidlá a podobne. Pritom tento dôležitý vitamín vieme nájsť aj v bežnej strave a ani si to neuvedomujeme.

Citróny

Azda najznámejšie ovocie obsahujúce vitamín C. Pravdou je, že zo všetkých citrusov obsahuje najmenej Céčka. Napríklad pomaranč ho prevyšuje trojnásobne a pomelo viac ako 10-násobne. Ešte efektívnejší spôsob získania vitamínu C je z ovocnej šťavy, avšak čerstvej, nie z džúsov.

Kiwi

Toto malé zelené ovocie skrýva pod nevábnou šupkou hotovú nálož vitamínu C. Okrem toho je to aj silný antioxidant a skvelý zdroj vlákniny. Keďže rastie na rôznych miestach na svete, na váš stôl sa môže dostať prakticky celoročne

 Jahody

Kto by nepoznal toto sladké ovocie z našich záhrad. Od začiatku jari až do neskorej jesene sa k nám dostáva tento malý červený zázrak. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, horčíka a ďalších antioxidantov slúži ako prevencia proti rakovine, cievnym ochoreniam a cukrovke.

Kapusta a zemiaky

Hoci tieto dva druhy zeleniny nemajú také množstvo vitamínu C, patria k bežným zložkám potravy, čím sa nám dostávajú do tela omnoho častejšie. Počas kolonizácie v stredoveku si námorníci brávali kvasenú kapustu, aby sa chránili pred skorbutom – chorobou z nedostatku vitamínu C, keďže citrusové ovocie nebolo dostatočne trvácne.

Šípky a rakytník

Tieto nenápadné bežné bobuľky, ktoré rastú na divoko v prírode po celom svete, patria k najznámejším ľudovým liečivám. Okrem mimoriadne vysokého obsahu vitamínu C slúžia aj ako liek proti zápalom močových ciest, proti prechladnutiu a pri liečbe respiračných ochorení. Dá sa z nich pripraviť čaj, ale aj olej či chutné džemy a sirupy.

Čili

Účinky tejto rastliny poznali už Americkí indiáni pred vyše 7000 rokmi. Okrem ich špecifickej pikantnosti, ktorá dodá rôznym jedlám výraznejšiu chuť, slúži aj na výrobu rôznych liečivých prípravkov. Už jedna paprička obsahuje takmer celodennú dávku vitamínu C, podporuje krvný obeh, urýchľuje metabolizmus a zabíja škodlivé baktérie v tele.