Levanduľa využitie

Voňavá levanduľa nepatrí len do šiat ako voňavé vrecúško. Vyskúšajte ju aj do nápojov, čajov, sirupov, či letných dezertov. Rozvonia záhradu, dom aj kuchyňu. Aké je využitie levandule vo vašej domácnosti, aby ste uchovali jej schopnosti a nádhernú vôňu?

 

 

Neodolateľná levanduľa

Levanduľa využitie: Svojou vôňou a farbou učarovala mnohým. Dá sa použiť nie len ako sušená okrasa, ale môžete ju spotrebovať aj do limonád, koláčov či čajov. Levanduľa má jedlé kvietky, preto ich môžete využívať pri príprave čajov, limonád, koláčikov, alebo zmrzlín. Treba s ňou však zachádzať úsporne, pretože je to jedna z najaromatickejších kvietkov. Má mierne sedatívne a upokojujúce účinky, preto jej kvietky používame v malom množstve do večerných relaxačných čajov.

1. Čaje pripravujeme klasickým lúhovaním v horúcej vode, podobne ako iné liečivé bylinkové čaje

Príprava čaju: Do šálky vložíme 5 g sušených, alebo 20 g čerstvých kvietkov levandule, zalejeme vriacou vodou, necháme 5 až 10 minút lúhovať. Vychladnutý vlažný čaj môžeme dochutiť citrónovou, pomarančovou, alebo limetovou šťavou. Čím dlhšie čaj lúhujeme a čím viac kvietkov použijeme, tým intenzívnejší čaj bude. Čaj môžeme piť 2 x denne. Obľúbený je hlavne v popoludňajších hodinách a pred spaním pre svoje relaxačné a upokojujúce účinky.

2. Na prípravu sirupu sa využíva macerát v cukrovej vode, ktorý po precedení prevaríme a dáme do fliaš

Príprava sirupu: Levanduľu riadne ostriháme a potom zostriháme len časť s kvietkami. Do 2/3 plný väčší alebo zavárací hrniec (prípadne „lavór“) zasypeme cukrom a zalejeme vodou. Cca 1 kg cukru na 1 l vody. Premiešame, prikryjeme a zaťažíme na noc až na 24 hodín. Zlejeme a precedíme kvety. Šťavu prevaríme aspoň 15 minút a zlievame naberačkou cez lievik do sterilizovaných fliaš, napríklad od kečupu. Tiež zavrieme, obrátime hore dnom a necháme takto vychladnúť do druhého dňa.

3. Do koláčov, tort a dezertov pridávame levanduľu pre jej estetické a aromatické vlastnosti

Levanduľa využitie na pečieme: Na prípravu dezertov sa používajú čerstvé kvety levandule prípadne sušená levanduľa. Môžete ich pridávať do cesta, aj do krémov. Skvelý je letný Levanduľový cheesecake.

4. Levanduľa urobí zo zeleninového šalátu ten pravý letný zážitok

Výrazná aróma levandule sa využíva aj pri príprave šalátových dresingov a samotných šalátov. Ak máte radi levanduľu, skúste ju aj ochutnať. Jednoduchý letný šalát z uhorky, reďkvičky a feniklu, ochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou a hrubozrnnou morskou soľou s kvietkami levandule a nechtíka. Takýto šalát je skvelý k ľahkej bielej rybe a poháru vína. Šalát s kvietkami levandule si vás získa na prvý pohľad a očarí aj vaše chuťové poháriky. Do šalátov môžete použiť aj iné čerstvé jedlé letné kvietky.

5. Voňavá levanduľová soľ

Aromatické soli pripravujeme tak, že hrubozrnnú morskú soľ premiešame s kvietkami jedlých kvetov a balíme do papierových, alebo textilných vrecúšok, alebo malých sklených fľaštičiek. Používame na záverečné dosolenie šalátov, mäsa, či zeleninových mís.

6. Levanduľa využitie v oleji

Kvety levandule zalejeme panenským, teda za studena lisovaným rastlinným olejom a lúhujeme na tmavom mieste pri izbovej teplote cca mesiac. Čim viac rastlín do fľaše natlačíme, tým intenzívnejšiu arómu získame. Ideálna je fľaša z tmavého skla. Po vylúhovaní olej precedíme cez gázu.