Med je s nami už tisíce rokov a za ten čas sme sa naučili, že ho môžeme využiť v pečení, varení, dochucovaní, v kozmetike a dokonca i medicíne. Prečítajte si viac o “tekutom zlate“ a pozrite si tie „naj“ medové recepty.

Med je s nami už od nepamäti 

Už v starovekom Egypte vedeli, že toto tekuté zlato má množstvo využití. Jeho pozitívne zdravotné účinky poznali už 2000 rokov pred naším letopočtom.

Nezaostáva ani Slovensko. Na našom území má včelárstvo dlhú tradíciu a datuje sa približne od polovice piateho storočia. Rozsiahle lúky ponúkali našim predkom ideálne podmienky na získavanie včelieho medu, vďaka čomu si mohli zabezpečiť živobytie. 

V 11. storočí bol med dokonca tak dôležitou komoditou, že ho feudálni páni v Nemecku vyžadovali ako spôsob platby od svojich poddaných. Používali ho najmä na sladenie piva. 

Druhy medu 

Príroda je nesmierne rozmanitá a vďaka tomu poznáme niekoľko druhov medu, nielen jeden. Jednotlivé typy sa od seba líšia chuťou, vôňou, farbou a pôvodom. Pri typoch medu nezáleží len na jeho pôvode, ale aj spôsobe spracovania, prostredia, a druhu samotných včiel. Toto sú len niektoré z mnohých: 

  • Kvetový – poznáme ho aj ako “nektárový med”. Je charakteristický svetlou farbou a pochádza z rôznych stromov, kvetov, ale aj krov.
  • Medovicový – je bohatý na minerálne látky a je ideálny pre ľudí, ktorí majú aktívnejší životný štýl. Je vyrobený z medovice a má tmavšiu farbu.
  • Agátový – jeden z najznámejších medov v slovenských domácnostiach. Ideálny do čajov a pri liečbe prechladnutia. Má antiseptické účinky a odporúča sa pri žalúdočných problémoch.
  • Brtnícky – patrí medzi drahšie medy kvôli spôsobu obstarávania. Brtníctvo je starobylý spôsob získavania lesného medu z brtov (dutiny stromu).