Med – nájdeme ho nielen v jedle, ale aj v kozmetike

//, Zdravá životospráva/Med – nájdeme ho nielen v jedle, ale aj v kozmetike

Med je s nami už tisíce rokov a za ten čas sme sa naučili, že ho môžeme využiť v pečení, varení, dochucovaní, v kozmetike a dokonca i medicíne. Prečítajte si viac o “tekutom zlate.”

Med je s nami už od nepamäti 

Už v starovekom Egypte vedeli, že med má množstvo využití. Jeho pozitívne zdravotné účinky poznali už 2000 rokov pred naším letopočtom.

Nezaostáva ani Slovensko. Na našom území má včelárstvo dlhú tradíciu a datuje sa približne od polovice piateho storočia. Rozsiahle lúky ponúkali našim predkom ideálne podmienky na získavanie včelieho medu, vďaka čomu si mohli zabezpečiť živobytie. 

V 11. storočí bol med dokonca tak dôležitou komoditou, že ho feudálni páni v Nemecku vyžadovali ako spôsob platby od svojich poddaných. Používali ho najmä na sladenie piva. 

Druhy medu 

Príroda je nesmierne rozmanitá a vďaka tomu poznáme niekoľko druhov medu, nielen jeden. Jednotlivé typy sa od seba líšia chuťou, vôňou, farbou a pôvodom. Pri typoch medu nezáleží len na jeho pôvode, ale aj spôsobe spracovania, prostredia, a druhu samotných včiel. Toto sú len niektoré z mnohých: 

  • Kvetový med – poznáme ho aj ako “nektárový med”. Je charakteristický svetlou farbou a pochádza z rôznych stromov, kvetov, ale aj krov.
  • Medovicový med – je bohatý na minerálne látky a je ideálny pre ľudí, ktorí majú aktívnejší životný štýl. Je vyrobený z medovice a má tmavšiu farbu.
  • Agátový med – jeden z najznámejších medov v slovenských domácnostiach. Ideálny do čajov a pri liečbe prechladnutia. Má antiseptické účinky a odporúča sa pri žalúdočných problémoch.
  • Brtnícky med – patrí medzi drahšie medy kvôli spôsobu obstarávania. Brtníctvo je starobylý spôsob získavania lesného medu z brtov (dutiny stromu).
  • Bio med – ako vyplýva z názvu, tento med nepodlieha žiadnej chemickej úprave a jeho zdroj je na 100 % organický.
  • Ochutený med – akákoľvek príchuť vám napadne, je možné, že taký med existuje. Na ochutenie medu sa môže použiť ovocie, orechy, byliny a rôzne sirupy.

Ako spoznať kvalitný med? 

Nie vždy máme možnosť kúpiť si med priamo od včelára. Našťastie majú obchodné reťazce široký výber medu a aj medových produktov. Nevýhodou ale je, že med z obchodu nemusí byť vždy kvalitný. Preto by ste mali vedieť, ako odlíšiť kvalitný med od nekvalitného. 

Med prirodzene obsahuje veľmi nízky podiel vody a tým pádom je v tekutej forme veľmi lepkavý a hustý. V nádobe by sa mal pomaly prelievať a pri prevrátení nadol by sa mala vytvoriť vzduchová bublina. Okrem skúmania vizuálnej stránky medu by ste si vždy mali prečítať aj etiketu. Kvalitný med vyrobený na Slovensku môže získať Značku Kvality SK, ktorú na obale jednoducho nájdete. 

Využitie medu na všetkých frontoch 

Krása? Zdravie? Správna výživa? Pečenie? Med to všetko zvláda! Bez medu by bol náš život iný. Pozrime sa na využitie “tekutého zlata” v bežnom živote. 

Medicína 

Med je súčasťou liečby už tisíce rokov. Je antibakteriálny, pomáha s hojením rán a upokojuje trávenie. Pomáha pri pálení záhy, pri nádche, infekciách. Nájdete ho v mnohých liekoch a doplnkoch výživy. Je bohatý na antioxidanty, magnézium, železo alebo vápnik. 

Môže mať aj pozitívne účinky v boji proti týmto problémom: 

  • artritída
  • vracanie 
  • hnačka 
  • nevoľnosť
  • nespavosť 
  • zápach z úst 
  • bolesť z rastu zubov malých detí 
  • vysoký krvný tlak

Starostlivosť o pleť, vlasy, nechty …

Môžeme byť vďaka medu krásni? Môžeme. Nájdeme ho v množstve skrášľovacích produktov, napríklad v hydratačných maskách, šampónoch, telových krémoch, tvárových maskách alebo balzamoch na pery. Nie je to limitované iba na kupované produkty. Môžeme si ich vyrobiť aj doma, napríklad ako masku na vlasy. 

Stačí nám med, olivový olej a zrelý banán. Zmiešame dva banány, pol šálky medu a jednu štvrtinu šálky olivového oleja. Nanesieme na vlasy a necháme pôsobiť približne 20 minút. Následne umyjeme vlažnou vodou a šampónom. Opakovať túto procedúru môžeme maximálne trikrát do mesiaca. Vlasy budú ľahko rozčesateľné a vyživené. 

Varenie a stravovanie 

Kto by nemal rád domáce medovníčky? Počas vianočných sviatkov sa ich vôňa nachádza takmer v každej domácnosti. Medovníky ale nie sú jediným receptom, v ktorom sa nachádza med. Čokoľvek, čo obsahuje cukor môžete nahradiť medom. Je sladký, ale obsahuje menej cukru. Tým sa stáva výborným partnerom všetkých ľudí, ktorí chcú schudnúť, alebo len o niečo zdravšie žiť. 

Najlepšie si ale med vychutnáte surový. S tepelnou úpravou totiž stráca vo veľkej miere vitamíny a minerály, ktoré za surova obsahuje. Môžeme si ho pridať do ovsených vločiek, do čaju, ktorý už nie je príliš horúci alebo do smoothie. 

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2019-11-25T09:34:56+01:0020. novembra 2019|Najčítanejšie články, Zdravá životospráva|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK