Med je s nami už tisíce rokov a za ten čas sme sa naučili, že ho môžeme využiť v pečení, varení, dochucovaní, v kozmetike a dokonca i medicíne. Prečítajte si viac o “tekutom zlate.”

Med je s nami už od nepamäti 

Už v starovekom Egypte vedeli, že med má množstvo využití. Jeho pozitívne zdravotné účinky poznali už 2000 rokov pred naším letopočtom.

Nezaostáva ani Slovensko. Na našom území má včelárstvo dlhú tradíciu a datuje sa približne od polovice piateho storočia. Rozsiahle lúky ponúkali našim predkom ideálne podmienky na získavanie včelieho medu, vďaka čomu si mohli zabezpečiť živobytie. 

V 11. storočí bol med dokonca tak dôležitou komoditou, že ho feudálni páni v Nemecku vyžadovali ako spôsob platby od svojich poddaných. Používali ho najmä na sladenie piva. 

Druhy medu 

Príroda je nesmierne rozmanitá a vďaka tomu poznáme niekoľko druhov medu, nielen jeden. Jednotlivé typy sa od seba líšia chuťou, vôňou, farbou a pôvodom. Pri typoch medu nezáleží len na jeho pôvode, ale aj spôsobe spracovania, prostredia, a druhu samotných včiel. Toto sú len niektoré z mnohých: 

  • Kvetový med – poznáme ho aj ako “nektárový med”. Je charakteristický svetlou farbou a pochádza z rôznych stromov, kvetov, ale aj krov.
  • Medovicový med – je bohatý na minerálne látky a je ideálny pre ľudí, ktorí majú aktívnejší životný štýl. Je vyrobený z medovice a má tmavšiu farbu.
  • Agátový med – jeden z najznámejších medov v slovenských domácnostiach. Ideálny do čajov a pri liečbe prechladnutia. Má antiseptické účinky a odporúča sa pri žalúdočných problémoch.
  • Brtnícky med – patrí medzi drahšie medy kvôli spôsobu obstarávania. Brtníctvo je starobylý spôsob získavania lesného medu z brtov (dutiny stromu).
  • Bio med – ako vyplýva z názvu, tento med nepodlieha žiadnej chemickej úprave a jeho zdroj je na 100 % organický.
  • Ochutený med – akákoľvek príchuť vám napadne, je možné, že taký med existuje. Na ochutenie medu sa môže použiť ovocie, orechy, byliny a rôzne sirupy.