Medvedi cesnak

Medvedí cesnak, ale aj iné bylinky z jarnej lúky patria na náš tanier. Po zime nám všetkým, ľuďom i zvieratám, chýbajú vitamíny a energia. Dopĺňať ich môžeme aj prvými jarnými bylinkami. Bylinky po zime pomôžu i v boji s jarnými chorobami.

 

Medvedí cesnak

Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, v tienistých a vlhkých listnatých lesoch. Jeho silnú vôňu zacítime hneď, čo pomáha nezameniť si ho s listami konvalinky. Od apríla sú ním takmer zamorené mnohé lúky a lesy, tak neváhajte. Je v ňom ozaj veľká liečivá sila, po zimnom spánku ho vyhľadávajú vraj i medvede, aby si prečistili žalúdok, črevá a krv. Či je to už pravda, alebo nie, v každom prípade, má podobné vlastnosti ako kuchynský cesnak. Doprajete si v ňom teda extra porciu “Céčka” a prírodného antibiotika.

Medvedí cesnak – použitie:

Namiesto pažítky nasekáme jeho lístky na jemno a posypeme si nimi maslový posolený chlebík.

Pre vôňu a chuť ho môžeme pridávať i do polievok či omáčok a na cestoviny alebo pečené zemiaky namiesto iných byliniek a vňatí.

Používame ho rovnako ako špenát alebo šalát. Ak ho pripravíme tepelne ako špenát, jeho sila sa mierne stráca, ale chutí fantasticky. Do takého “špenátu” už nepridávame cesnak ani čierne korenie. Stačí zemiak a vajíčko.

Fantastické je i rozmixované Pesto z medvedieho cesnaku s olivovým olejom a orieškami.

Aké iné bylinky si môžeme z jarnej lúky dopriať na tanieri?

Žihľava

Ďalšia jedlá jarná bylinka je žihľava. Rastie síce celoročne, ale najchutnejšia a najzdravšia je práve na jar. Je súčasťou čistiacich čajových zmesí a detoxikačných kúr. Vedeli ste, že zo žihľavy si pripravíte aj fantastickú polievku, prívarok, či šalát?

Pri príprave polievky a prívarku postupujeme podobne ako pri špenáte, či medveďom cesnaku. Všetky tieto jarné listy a byliny môžeme ostatne i kombinovať, či zmiešať všetky tri spolu. Žihľavu teda umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky a potom už len podusíme na cibuľke. Môžeme pridať zemiak a podusiť spolu, či smotanu na varenie, alebo vodu a hotovú do mäkka udusenú polievku či prívarok rozmixovať a dochutiť bielym jogurtom. Korenia používame ako pri špenáte, teda soľ, rascu, jemnučko čierne či biele korenie a cesnak. Mladé žihľavové lístky urobia tú pravú chuť Jarnej plnke. Pridávame ich podľa svojej obľúbenej receptúry na plnku k žemliam, vajíčku a mlieku.

plnka z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak, žihľavu, púpavové lístky a mladé špenátové lístky môžete pridávať do plniek, jarnej veľkonočnej baby, alebo knedličiek. Toto je recept na jarnú bylinkovú plnku https://www.receptykulinarium.sk/velkonocna-baba-s-udenym-masom-a-spenatom/ .

Dôležitý je správny zber, žihľava rastie všade, zbierať by sme ju však mali len v čistom prostredí a to len mladé listy a alebo vrchné lístočky. Z čerstvej žihľavy si určite pripravte aj čaj, pripravte spomínané jedlá a zvyšok vysušte. Vysušenú žihľavu skladujte najviac rok. Optimálne užívanie žihľavy na detoxikačné účely je 3 krát denne šálka čaju počas jarnej kúry.

Púpava

Ďalšia všade a každému dostupná je púpava. Tento jarný, kvetom slniečku podobný kvet a bylina obsahuje vitamín C ale i horčiny. Čerstvé mladé lístky podporujú látkovú výmenu, znižujú krvný tlak, zlepšujú trávenie a podporujú tvorbu žalúdočných štiav, preto sa využívajú pri nechutenstve. Mladé lístky sa používajú na jar ako šalát. V malom množstve sa posekané listy púpavy pridávajú do polievok a omáčok. Jedlé sú aj púpavové kvietky, z ktorých sa s obľubou tradične pripravuje med, alebo sa používajú dekoračne na jarné šaláty.

Pri všetkých bylinkách platí jedno pravidlo

Zbierame len tie, ktoré poznáme a len ich zdravé a pekné časti. Najlepšie na lúkach a poliach vzdialených od ciest a diaľnic, do papierových vrecúšok alebo do košíkov. Ak sú na priamu spotrebu do šalátov, polievok, pesta, alebo na dekorovanie, zbierajte vždy len množstvo, ktoré spotrebujete. Alebo si bylinky môžete vypestovať doma 🙂