Nahradit vajcia a mlieko

Náhrada vajec, mlieka, múky alebo ďalších surovín pri pečení je vecou znalostí i skúseností. Každá surovina má pri chemickom procese prípravy cesta svoju úlohu. Napr. nahradiť múku s obsahom lepku pri sviatočnom vypekaní a varení, môže byť rébus. Dnes už nemusíme robiť kompromisy medzi chuťou a zdravím. Ak potrebujeme z dôvodu intolerancii nahrádzať tieto suroviny, je veľa spôsobov ako piecť s alternatívnymi surovinami.

 

Zdravá náhrada vajec, mlieka, cukru či múky pri pečení je možná do takej miery, že nám to umožní napiecť aj klasické koláče, zákusky či dezerty tak, aby sme si ich mohli s čistým svedomím a bez strachu, že uškodia nášmu zdraviu, vychutnať.

Ako nahradiť mlieko a mliečne výrobky

Pri laktózovej intolerancii alebo neznášanlivosti kazeínu vieme jednoducho nahradiť klasické kravské mlieko a výrobky z neho rastlinnými alternatívami.

Rôzne druhy rastlinných mliek, ako napr. mandľové, sójové, ryžové a pod. splnia funkciu klasického kravského mlieka v pečení. Z výživového hľadiska, s výnimkou sójového mlieka obsahujú rastlinné mlieka menej bielkovín ako kravské, často však bývajú obohatené o vápnik. Väčšina týchto rastlinných mliek má podobný alebo nižší obsah kalórií ako mlieko kravské. Kravské mlieko teda môžeme bez obáv nahradiť akoukoľvek rastlinnou alternatívou.

Pri iných mliečnych výrobkoch si vieme tiež poradiť rastlinnou alternatívou. Namiesto tvarohu možno použiť rozdrobené tofu, ktoré premiešame alebo rozmixujeme s malým množstvom rastlinného mlieka. Namiesto kyslého mlieka alebo cmaru použijeme zakysnaý sójový nápoj.

Šľahačka sa dá nahradiť kokosovým tukom. Ten získame tak, že zachladíme plechovku kokosového mlieka, potom z vrchu odoberieme kokosový tuk, ktorý vyšľaháme.

Náhrada vajec

Vajcia plnia v pečení funkciu „spojovateľa, lepidla“. Ak ich zo zdravotných dôvodov nemôžeme, dajú sa nahradiť rastlinnými potravinami, ktoré prevezmú ich funkciu. Ľanové semiačka namočené vo vode, ocot v kombinácii so sódou bikarbónou, tofu alebo jablkový džús. Samotný vaječný bielok sa dá nahradiť akvafabou, tekutinou po zliatí cíceru z konzervy, ktorá sa dá našľahať na sneh a napr. aj upiecť.

Ako nahradiť múku?

Celiatici alebo ľudia s gluténovou intoleranciou, prípadne ľudia s iným typom diét, nemôžu konzumovať múky obsahujúce lepok (pšeničná, špaldová, ražná, ovsená a pod.). Ako náhrada za tieto múky pomôžu rôzne druhy prirodzene bezlepkových múk. Nie vždy však funguje výmena 1:1. Orechové múky, ryžová alebo maková, kukuričný alebo zemiakový škrob sa dajú použiť ako náhrada za pšeničnú pri pečení piškótov, treného cesta, koláčov na plech a pod. Na zahusťovanie v kuchyni sa osvedčili napr. strukovinové múky (hrachová, sójová a pod.), na kysnuté cestá už treba vedieť správne kombinovať škrobové a bielkovinové múky a správne zahusťovadlo, ktoré nahradí funkciu lepku – napr. guar, xantán alebo psýlium.

Ako nahradiť cukor?

Ako sladiť bez cukru? Ako alternatívu k rafinovanému cukru je možné použiť rôzne náhrady. Treba si však uvedomiť dôvod, kvôli ktorému chceme klasický cukor nahrádzať. Ak nás motivuje nižší obsah kalórií, tak odporúčame cukor nahrádzať stéviou alebo brezovým cukrom (xylitolom). Tieto alternatívy majú vysokú sladivosť, vyvolajú pocit sladkej chuti, majú však nižší počet kalórií. Ak hľadáme zdravšiu alternatívu cukru, ktorý predstavuje prázdne kalórie, napr. med obsahuje okrem cukru aj vitamíny a minerály. Vo všeobecnosti však množstvo cukru používaného v pečení môžeme znížiť už v samotnom recepte, kľudne rovno na polovičku.

Ako nahradit vajcia

Odporúčame: Vegánske lievance s jahodami marinovanými v balzamiku, bez vajce či kravského mlieka.