Zaujímavé potravinové trendy na rok 2020

//, Zdravá životospráva/Zaujímavé potravinové trendy na rok 2020

Čo bude trendy a in v roku 2020? Zatiaľ to na 100% nikto nevie, ale nejaké predpovede už boli spísané. Pozrite sa, čo vás možno čaká tento rok v súvislosti s jedlom.

 

1. Vegánske alternatívy 

Vegánsky a vegetariánsky štýl stravovania je na vzostupe. Živočíšne produkty sú stále u mnohých číslo jedna, ale dobiehajú ich alternatívy z rastlinných zdrojov. Nenechajte sa však zmýliť. I keď ste zarytý mäsožravec, môžete skúsiť vegánske jedlo aj vy. Koniec koncov, aj niektoré sladkosti, čipsy a iné dobroty sú bez živočíšnych produktov. 

  • vegánske “mlieko” – väčšinou vyrobené z rôznych orechov, napríklad kešu, vlašské orechy, pistácie, lieskovce alebo i chia semienka. Vegánske mlieko nemusí byť len sójové, takže si určite nájdete také, ktoré vám zachutí. Orechy sú navyše plné vitamínov, takže pitie takéhoto “mlieka” vám môže len prospieť. Ak nie ste na orechy alergický, samozrejme,
  • vegánske nátierky – na slano i sladko. Známa oriešková pomazánka síce nie je vhodná pre vegánov, ale stále sa objavujú alternatívy, ktoré sú lepšie nielen chuťou, ale i zložkami. Nezabúdajme ani na slané nátierky, ktoré by od živočíšnych málokto rozlíšil,
  • vegánske “mäso” – keď si chcete dopriať poriadny burger, nemusíte si grilovať len zeleninové placky alebo šampiňóny. Vegánske alternatívy pomaly valcujú aj slovenský trh. Jednoducho sa dostanete k mletému “mäsu”, fašírkam alebo “mäsovým” plackám. 

2. Spájanie rôznych zahraničných kuchýň

Kto by si rád nedal dobré talianske, čínske alebo typicky slovenské jedlo? Vyzerá to tak, že ľudia sú z klasických chutí už prejedení a prijali by niečo nové. Preto začali niektoré reštaurácie ponúkať kombinácie rôznych kultúr na tanieri. Na Slovensku sú ale pokrokoví kuchári. Už ste sa s kombináciou kuchýň mohli stretnúť, napríklad spojenie talianskeho a slovenského jedla – pizza s bryndzou a klobásou. 

3. Udržateľné stravovanie 

Určite ste sa už stretli s kovovými alebo papierovými slamkami, papierovými taniermi v prevádzkach rýchleho občerstvenia a možnosťou darovať jedlo potrebným. Trend udržateľnosti bude v nasledujúcom roku neustále stúpať, čo je dobré znamenie. 

4. Superpotraviny 

Avokádo, orechy, chia. To všetko už poznáte. Potravín plných vitamínov a živín je však viac a nemali by ste ich ignorovať. Sú tu a nikam nezmiznú. Zapamätať by ste si mali aj morské riasy, nutričné kvasnice alebo kolagénové peptidy. Ak sa udavači trendov nemýlia, o spomenutých pojmoch budete ešte počuť. 

5. Kombucha 

Kombucha, alebo aj kombuča, je kvasený nápoj pôvodom z Ázie. Nejde o žiadnu novinku, ale o storočia známu receptúru. Ide o kvasený čaj, ktorý môže obsahovať aj malé množstvo alkoholu. Kombuča je dosť podobná kvasu, alkoholickému kvasenému nápoju populárnemu najmä vo Východnej Európe. 

Kombuči sa prisudzujú mnohé zdravotné benefity a je obľúbená najmä vďaka svojej chuti. Ak ste o nej ešte nepočuli, pripravte sa, budete. 

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2020-01-10T14:58:02+01:0011. januára 2020|Udržateľnosť a ekológia, Zdravá životospráva|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK