Prečo jesť a pestovať klíčky?

///Prečo jesť a pestovať klíčky?

Zdravé stravovanie sa stalo bežným trendom pre mnohých z nás. Najlepšie sú čerstvé a domáce potraviny, avšak nie každý vie, ako si ich zabezpečiť. Klíčky patria k najlepším zdrojom vitamínov a bielkovín potrebných pre človeka a dajú sa jednoducho vypestovať aj doma. Ukážeme vám, ako na to.

Prečo sú klíčky také zdravé?

Jednoducho preto, lebo v každom semienku je ukrytá výživa pre rast celej rastliny. Klíčením sa tieto nutričné hodnoty znásobujú o stovky percent. Každý klíček obsahuje energetickú bombu vo forme bielkovín, aminokyselín, vitamínov, minerálov, esenciálnych tukov a hlavne enzýmov. Táto nálož zdraviu prospešných látok obsiahnutá v malých klíčkoch je podľa výskumov až 30 krát výživnejšia ako surová zelenina a ovocie.

Ktoré semená sú najvýživnejšie?

Medzi najznámejšie patria strukoviny ako fazuľa, šošovica, hrach, ale taktiež je sú to aj obilniny, ružičkový kel, brokolica a žerucha. Práve posledná spomínaná rastlina je podľa odborníkov hotový zázrak. Žerucha potočná alebo tiež Potočnica lekárska (Nastrurtium officinale) obsahuje najväčšie množstvo živín, ako draslík, vláknina, bielkoviny, vápnik, železo, riboflavín, niacín, kyselina listová, zinok a vitamíny A, B6, B12, C, D, E a K.

Ako ich vypestovať?

Je to celkom jednoduché. Kúpte si bio semená, to znamená také, ktoré nie sú morené alebo inak chemicky ošetrené. Na klíčenie môžete použiť špeciálne nakličovacie nádoby alebo elektrické nakličovadlo. Tento prístroj zavlažuje klíčky automaticky a rovnomerne. Rovnako dobre vám však poslúži aj sedemdecový pohár a kúsok gázy.

Tretinu šálky strukovín namočte do litra vlažnej vody a nechajte cez noc odstáť. Ráno ich prepláchnite vo vlažnej vode a sceďte. Vložte ich do nádoby a dajte na tmavé miesto. Preplachujte ich 2-3 krát denne a dajte pozor, aby ste scedili prebytočnú vodu, čím sa vyhnete plesneniu. Po dvoch troch-dňoch umiestnite naklíčené semená do nádoby s vrchnákom a dajte do chladu – ideálne do chladničky. Ak chcete, aby klíčky mali vyšší obsah chlorofylu, môžete ich na pár hodín umiestniť na slnko.

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2020-04-01T18:06:18+02:0014. marca 2020|Zdravá životospráva|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK