Jahody sú asi najpopulárnejšie ovocie, aké sa u nás pestuje. Je chutné, sladké, voňavé a je ho dostatok. Ak vám nestačí toto aby ste si ich zamilovali, dáme vám pár ďalších podnetov.

jahody ucinky

Prekvapivým zistením pre vás asi bude, že jahody nie sú celkom ovocie. Patria do spoločnej rodiny s ružami, na ktoré sa náramne podobajú. Existujú stovky druhov jahôd, keďže sa v priebehu času krížili pre získanie čo najväčšieho množstva plodov, najlepšej vône, farby a chuti.

V minulosti patrili na stôl veľmožov, kráľov a šľachticov. Malé lesné jahody, ktoré zbierali obyvatelia v blízkych lesoch smerovali takmer vždy na trh. Na tenisovom turnaji vo Wimbledone sa zje takmer 3 tony jahôd so smotanou.

Okrem skvelej chuti majú jahody výrazný vplyv aj na naše zdravie. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a K a tiež kyselinu listovú, vlánkninu, horčík a draslík. Pomáhajú bieliť zuby a udržiavať zdravú hladinu krvného cukru.

vyhody jahod

Určite vás prekvapí aj to, že okrem zrelých plodov sú jedlé aj listy. Tie sa dajú použiť k príprave šalátov a oblohy k rozličným jedlám. Odporúčame ich kombinovať so žltým melónom, rajčinami a citrónovou šťavou.

Pred podávaním samotných jahôd je dobré nechať ich chvíľu na izbovej teplote. Vtedy ich chuť vynikne a ušetríte si nepríjemný šok pre vaše ďasná, ak ste ich akurát vybrali z chladničky. Keďže jahody rýchlo podliehajú skaze, bolo by škoda ich nechať zhniť. Môžete si z nich pripraviť chutné smoothie, nanuk alebo sviežu mrazenú dreň.

Dajte si však pozor aby ste to s nimi neprehnali, ak máte alergiu alebo intoleranciu. Je známe, že jahody sú pomerne bežným alergénom a nie každému vyhovujú. Ak sa chystáte robiť jahodový cheesecake alebo ovocnú tortu, ubezpečte sa, že nikto z hostí netrpí alergiou na tento červený zázrak.

Jahody dávajú široký priestor kulinárskej fantázii a výhodou je, že ich má rád takmer každý. Vyberte si preto recepty, ktoré vyhovujú vám alebo vašej rodine z našej ponuky: jahody – recepty.