Väčšina z nás má v nákupnom košíku avokádo, kostarické banány, v zime červené guľaté paradajky a ďalšie potraviny, zatiaľ čo miestne sezónne produkty sa vyhýbajú našim nákupným košíkom.

Aj keď medicína vo svete robí neustále pokroky, kvalita života smeruje k chronickým chorobám vyvolaných zlým životným štýlom. Aj malé zmeny v stravovaní môžu byť prínosné pre vaše zdravie. Pokúste sa zmeniť úroveň životného štýlu, tým že sa budete stravovať miestnymi potravinami.

Čo by ste mali robiť a ako sa ekologickejšie stravovať?

  • vyhľadávajte čerstvé ingrediencie, ktorých semená je možné vysiať do pôdy
  • vyhnite sa potravinám  zabalených v plastových obaloch a plastovým taškám
  • snažte sa variť pravidelne z miestnych sezónnych surovín
  • jedlo na cestu prepravujte v opakovane použiteľných obaloch

Obrovský nárast cestovania a migrovania zapríčinil v dnešnej dobe prísun medzinárodných potravín do našich obchodov, tým vzrástla vzdialenosť medzi výrobcom a spotrebiteľom. Netrvalo dlho a vraciame sa k čerstvým potravinám: zelenina, ovocie, ryby a mäso, ktoré nie sú zabalené v plastovom obale, ktoré však majú vyššiu cenu.

Kupovať miestne sezónne potraviny alebo dovážané bio potraviny?

Jedlo, ktoré je čo najmenej spracované je najčerstvejšie.

V dobe keď ľudia obhospodarovali svoje polia, ste mohli nájsť na ich poliach veľa druhov rôznych rastlín, ktoré sa dopĺňali a podporovali v raste a čo je hlavné, nepripravovali sa o živiny, ktoré potrebovali. V dnešnej dobe tradičné poľnohospodárstvo neberie ohľad na tento problém a pôda je vyťažená zo živín, ktoré sa dopĺňajú umelým hnojivom.

Preto je dôležité vyhľadávať produkty, ktoré sa takto nespracúvajú a neprodukujú. Vyhľadávajte rôzne odrody alebo možnosti starých odrôd rastlín a snažte sa zabezpečiť pre budúce generácie rôzne zdroje výživy. Pomôžte životnému prostrediu, aby sa nestalo škodlivým miestom, ktoré škodí zdraviu.