Priprava kavy

Pre mnohých je príprava kávy prvá ranná aktivita. Vy ste aký tip? Prebudí vás talianske espresso? Alebo si počkáte až do práce a dáte s kolegami krémová cappuccino? Pripravujete kávu rýchlou technikou z kapsule, alebo ručne pomocou pákového stroja na espresso? Pretláčate ju francúzskou technikou French press, alebo obľúbenými malými „koťogo“ kanvičkami?

 

Príprava kávy typu espresso

Príprava kávy má svoje jasné pravidlá. Správne pripravené espresso je kávový nápoj, pri ktorom je voda o teplote približne 80 stupňov Celzia pretlačená cez kávu pod tlakom najmenej 8 a najviac 12 barov. Veľkosť takejto kávičky je približne 25-30 ml a káva by sa mala extrahovať maximálne 15 až 20. Dobré espresso vám v kaviarni pripraví barista.

Chuť kávy však ovplyvňuje príprava a mnoho ďalších faktorov

Predovšetkým kvalitná a čerstvo zomletá zrnková káva, kávovar aj šálky musia byť vopred nahriate, voda by mala byť prefiltrovaná a kávička by mala byť do páky na kávovare natlačená v správnom množstve a dobre utlačená.

Niekto si nedokáže ani len predstaviť začiatok svojho dňa bez šálky dobrej kávy. Máme pre vás dobrú správu. Káva je prospešná. V správnom množstve a pri správnom spôsobe prípravy, obsahuje telu prospešné antioxidanty. Za ten nesprávny za považuje zalievanie vriacou vodou a následné dlhé lúhovanie kávy. Takto pripravená káva môže byť ťažko stráviteľná pre žalúdok a priveľké množstvo môže mať negatívny vplyv na váš krvný tlak.

Príprava kávy doma alebo v práci

V práci si často pripravujeme kávu technikou pretlačenia v kanvici zvanej French press, alebo v Mokka kanvici, teda v tzv. koťogu. Do týchto kanvičiek sa obvykle používa káva namletá trochu na hrubšie ako do kávovaru na espresso. Kávu potom zalejeme horúcou vodou a pár minút ručne pretlačíme piestom. Mokka kanvička sa po naplnení umiestňuje na sporák a kávu nám pripraví horúca para, ktorá sa uvoľňuje a stúpa pri varení vody v kanvičke.

Čo znamená Cold brew alebo Cold drip?

Vedeli ste, že vo svete sa pije aj káva pripravovaná studeným lúhovaním? Nemyslíme tým ľadovú kávu podávanú so zmrzlinou, ale kávu lúhovanú v chladnej až do 24 hodín – Cold brew. Ďalším veľmi zaujímavým spôsobom prípravy kávy na studeno je technika Cold drip. Ide o postupné pretekanie a extrahovanie kávy, cez ktorú preteká voda z pomaly sa roztápajúceho ľadu. Stačí, ak sa vaša obľúbená káva prekvapkáva na ľad. Kávu dáte do filtra na sklenú nádobu a nasypete na ňu ľad. Takáto káva sa aj podáva s ľadom „on the rocks“ a boli by ste prekvapení ako dobre chutí. Odborníci hovoria, že v zjednodušenej verzii si môžete Cold drip pripraviť aj extrahovaním kávy napríklad typu espresso priamo do pohára plného ľadu. Ak vás zaujímajú tipy na použitie kávy v studených miešaných nápojoch môžete sa inšpirovať napríklad Espresso tonikom.