array(5) {
  ["main_navigation"]=>
  string(15) "Main Navigation"
  ["top_navigation"]=>
  string(14) "Top Navigation"
  ["mobile_navigation"]=>
  string(17) "Mobile Navigation"
  ["404_pages"]=>
  string(16) "404 Useful Pages"
  ["sticky_navigation"]=>
  string(24) "Sticky Header Navigation"
}

Probiotiká pre naše zdravie

Domov/Články/Zdravá životospráva/Probiotiká pre naše zdravie

Pre zabezpečenie silnej imunity je potrebné udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. K tomu najviac prispievajú probiotiká. Ako ich však dostať do tela? Možnosti sú dve. Buď si ich kúpite v lekárni vo forme doplnkov stravy, alebo si doprajete chutné jedlo z týchto 10 potravín.

1. Jogurt

Keďže najväčším zdrojom probiotík sú mliečne kultúry, tak jogurt je ideálnou voľbou pre ich doplnenie. Pri výbere však dbajte, aby daný produkt bol obohatený o živé kultúry, keďže pasterizácia zabíja všetky baktérie, aj tie prospešné.

2. Kefír

Ďalším mliečnym výrobkom vhodným pre získanie probiotík je kefír. Má jemne kyslú chuť a je vhodný k príprave výdatných raňajok. Čo je ešte dôležitejšie, je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na mlieko, avšak je to individuálne a musíte to odskúšať na sebe.

3. Zrejúce syry

Ešte na chvíľu zostaneme pri mliečnych výrobkoch. Zrejúce syry ako ementál, gouda, cheddar alebo parmezán tiež obsahujú prospešné kmene probiotík. Hoci ich neobsahujú toľko čo iné potraviny, ich častá konzumácia bez problémov vyvažuje tento drobný nedostatok.

4. Bryndza

Tento tradičný slovenský produkt jednoznačne patrí do našej kuchyne. Má skvelú chuť aj vôňu a je jedným z najbohatších zdrojov laktobacilov a vitamínu B. V obchodoch vyberajte nepasterizovanú ovčiu bryndzu, prípadne siahnite po domácich výrobkoch zo slovenských salašov.

5. Kyslá kapusta

Kvasená kapusta patrí k bežným zložkám našej stravy a ani si častokrát neuvedomujeme, aký poklad máme na tanieri. Okrem množstva enzýmov, ktoré priaznivo vplývajú na naše trávenie, obsahuje aj vysoké hodnoty vitamínov C, B, K a taktiež sodík, železo a horčík.

6. Nakladané uhorky

Ideálna príloha k suchším jedlám akými sú rizoto či granadír. Nezabúdajte však, že len uhorky nakladané vo vode a soli majú túžené probiotiká. V uhorkách naložených v octovom náleve tieto látky absentujú z toho dôvodu, že ocot zabraňuje produkcii živých kultúr.

7. Jablčný ocot

Hoci bežný kvasný ocot zabraňuje tvorbe probiotík, jablčný ocot ich obsahuje vo veľkom množstve a taktiež pomáha pri regulácií kvného tlaku, cholesterolu a je vhodný aj na chudnutie. Vynikajúco sa hodí k príprave šalátov, ktoré obsahujú ďalšie vitamíny.

8. Tempeh

Okrem našich bežných jedál, si môžete zaradiť do jedálnička aj kúsok exotiky. V tomto tradičnom indonézskom pokrme, ktorý sa skladá najmä z fermentovaných sójových bôbov a zeleniny, sa nachádza množstvo prospešných probiotík, vitamínov a ďalších látok. Tempeh je veľmi populárny najmä pre vegánov a vegetariánov ako náhrada mäsa.

9. Miso

Toto populárne japonské korenie, ktoré vzniká fermentáciou sójových bôbov, jačmeňa alebo hnedej ryže a huby Koji sa dostáva do kuchýň po celom svete. Výskumy dokázali, že znižuje riziko rakoviny a mŕtvice a podporuje trávenie. Najčastejšie sa využíva pri príprave polievok.

10. Kombucha

Fermentáciou čierneho alebo zeleného čaju získavame tento lahodný, sladkastý nápoj, ktorý má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Obsahuje skupiny prospešných baktérií a antioxidantov, ktoré dodávajú nášmu telu energiu a detoxikujú pečeň.

2020-07-28T11:00:21+02:0020. marca 2020|Zdravá životospráva|

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:

Cheesecake na Slovensku zdomácnel a dnes je to obľúbená dobrota, ktorú ponúka takmer každá cukráreň alebo reštaurácia. S týmto receptom nebudete...

Lístkové cesto je veľmi obľúbeným polotovarom, po ktorom siahame, keď potrebujeme rýchlu večeru, alebo jednoduché a efektné pohostenie pre...

Citrónový tart s ricottou je šťavnatý koláč ako stvorený na jar. Podávať ho môžete s kávičkou, ale aj sviežou citrónovou limonádou.Svieži...

Go to Top