Na jedného Slováka vychádza ročne približne 350 kilogramov odpadu. Najviac pritom pochádza z kuchynských zvyškov a varenia. Existuje však niekoľko jednoduchých spôsobov, ako plytvaniu jedlom predísť.

Nakupujte len to, čo potrebujete

Nákupné zoznamy, prezeranie letákov a nakupovanie raz do týždňa neznejú ako veľká zábava, ale vyhnete sa tak spontánnym nákupom vecí, ktoré nepotrebujete, nezjete a nakoniec vyhodíte.

Skladovaním k záchrane planéty

Naučte sa správne skladovať potraviny. Niektoré by nemali v chladničke čo robiť, napríklad zemiaky, rajčiny, cesnak, uhorky alebo cibuľa. Najdlhšie vydržia, ak ich necháte pri izbovej teplote.

Ak sa náhodou stane, že už nemáte miesto, mraznička je vaša priateľka. Môžete do nej vložiť nielen mäso, ale aj ovocie a zeleninu, bylinky a dokonca aj olivový olej. Budete mať rýchly prístup k ingredienciám na varenie kedykoľvek, nielen keď budú čerstvé.

Nevyhadzujte to, čo nemusíte

Šupky z ovocia a zeleniny, škrupiny z vajec, použitá káva, zvyšky nedojedených jedál. Zaberajú miesto a nemáte dôvod ich nevyhodiť. Omyl. Môžete z nich urobiť domáci kompost na zúrodnenie pôdy alebo ich použiť v ďalších receptoch. 

Možností je nekonečno.