Cez leto úroda, oberačky, na jeseň a v zime konzumovanie. Avšak, ak správne neuskladníte vašu úrodu, s vyjedaním zásob počas zimy sa môžete akurát tak rozlúčiť. Prinášame vám zopár rád ohľadom správnosti uskladnenia ovocia, ako a kde by ste ho mali dávať.

skladovanie jabĺk

Vyberajte iba zdravé plody

Aby ovocie vydržalo čo najdlhšie, treba dbať na to, aby ste uskladňovali iba plody, ktoré sú zdravé; to znamená, žiadne nahnité alebo zhnité kusy. Ďalej je vhodné používať nádoby a debničky, ktoré majú hladké vnútorné steny, aby sa tak predišlo poškodeniu. Tiež sa odporúčajú používať obaly určené na prepravu ovocia.

Vhodné priestory

Ak bývate v rodinnom dome, môžete využiť napríklad suterén alebo pivnicu. Pamätajte na to, že vetranie je dôležité, aby ovocie vydržalo čo najdlhšie. Vysoká vlhkosť v kombinácii s nízkou teplotou vám zabezpečí zníženie výparu z plodov.

Spôsob skladovania a pravidelná kontrola

Keď sú plody umyté a vysušené, zabaľte ich do novinového papiera. Môžete do skladu umiestniť i teplomer a kontrolovať tak teplotu v miestnosti. Jablká a hrušky môžete skladovať pri teplote od 0°C do 5°C. Takisto je vhodný aj vlhkomer. Vlhkosť by mala byť okolo 85 až 90%.

skladovanie ovocia

Najčastejšie chyby pri skladovaní ovocia

1. Dbajte na to, aby ste oddeľovali ovocie od zeleniny, prípadne neskladovať spolu s benzínom či naftou, hnojivami, riedidlami alebo farbami.
2. Neukladajte spolu rôzne odrody jabĺk, oddeľte skoré od zimných.
3. Odporúča sa ukladať ovocie do debničiek v jednej vrstve, aby bolo zabezpečené dobré prúdenie vzduchu.
4. Používajte prevažne nízke, plastové alebo drevené debničky a keď budú naplnené, môžete ich kľudne klásť na seba.

Čo robiť, aby uskladnené ovocie vydržalo čo najdlhšie?

  • Jablká a