usporiadanie potravin v chladnicke

Správne skladovanie potravín v chladničke, ich usporiadanie, vám šetrí peniaze a pomáha správať sa ekologicky. Prečítajte si veľmi konkrétne tipy, ako variť, nakupovať a uskladňovať potraviny, ovocie a zeleninu vo vašej chladničke tak, aby ste ich často nevyhadzovali.

Správne skladovanie potravín potravín vám prinesie čerstvosť, úsporu finančnú i časovú, lebo budete musieť menej chodiť do obchodu.

Správne skladovanie potravín v chladničke predchádza plytvaniu a šetrí peňaženku. Aké to teda je?

  • Raz za tri dni znovu usporiadajte potraviny vo vašej chladničke.
  • Dopredu umiestnite tie, ktoré majú najskorší dátum spotrebovania.
  • Hore budú potraviny, ktorým stačí nižšia teplota uskladnenia v chlade, teda do cca 5 až 8 stupňov Celzia. Je to napríklad maslo, syry, plechovky, vajcia, džemy a lekvár.
  • V strede sa budú nachádzať potraviny, ktorým vyhovuje teplota okolo 5 stupňov Celzia. Sú to jogurty, dezerty a vhodne uchované a zabalené zvyšky už navareného jedla.
  • Dole zase umiestnite potraviny, ktoré potrebujú pre uchovanie dobrej kvality nižšiu teplotu, teda od 0 do 4 stupňov Celzia. Sú to napríklad mäso, údeniny a ryby.
  • Vo dvierkach majte potraviny, ktorým tiež stačí o niečo vyššia teplota, pretože dvierka sa pri otváraní najviac oteplia. Patria sme rôzne plechovky, maslo, syry a pod.
  • V dolných boxoch mávame tradične ovocie a zeleninu. Mnohé z nich, napríklad banány, jablká, či paradajky do chladničky vôbec nemusíte dávať.

Ako zužitkovať zbytky / leftovers do ďalšieho varenia?

  • Pre zbytky jedál sa často používa aj anglické slovo, leftovers. Takéto jedlo si môžeme hneď zabaliť do take away krabičiek a vziať so sebou, či ponúknuť na ochutnávku susedom.
  • Ak ich necháme doma, označte si ich prípadne dátumom, kedy boli uvarené a názvom jedla. Prípadne ich rovno zamrazte a nečakajte, kým sa znehodnotia dlhým časom v chladničke.
  • Zbytky surovej zeleniny môžete využiť do krémových polievok, či šalátov.
  • Kúsky brokolice, cukiny, tekvice, posledný zemiak, či dve staršie paradajky môžete spracovať podľa týchto receptov: Tekvicovo Zemiaková krémová od Coolinárov, Krémová hrášková s cuketou, Krémová kukuricová so slaninkou, Krémová brokolicová
  • Zbytky ovocia zase môžete zmeniť v chutnú detskú výživu. Napríklad jablkovo banánovú so škoricou, alebo klasický Mrkvovo jablkový detský šalát s medom
  • Zbytky syrov, tvarohu a jeden zemiak vytvoria základ skvelej a chutnej zemiakovej Tortilly, alebo Frittaty podľa týchto receptov: Frittata Tortilla