
Správne skladovanie potravín v chladničke, ich usporiadanie, vám šetrí peniaze a pomáha správať sa ekologicky. Prečítajte si veľmi konkrétne tipy, ako variť, nakupovať a uskladňovať potraviny, ovocie a zeleninu vo vašej chladničke tak, aby ste ich často nevyhadzovali.
Správne skladovanie potravín potravín vám prinesie čerstvosť, úsporu finančnú i časovú, lebo budete musieť menej chodiť do obchodu.
Správne skladovanie potravín v chladničke predchádza plytvaniu a šetrí peňaženku. Aké to teda je?
- Raz za tri dni znovu usporiadajte potraviny vo vašej chladničke.
- Dopredu umiestnite tie, ktoré majú najskorší dátum spotrebovania.
- Hore budú potraviny, ktorým stačí nižšia teplota uskladnenia v chlade, teda do cca 5 až 8 stupňov Celzia. Je to napríklad maslo, syry, plechovky, vajcia, džemy a lekvár.
- V strede sa budú nachádzať potraviny, ktorým vyhovuje teplota okolo 5 stupňov Celzia. Sú to jogurty, dezerty a vhodne uchované a zabalené zvyšky už navareného jedla.
- Dole zase umiestnite potraviny, ktoré potrebujú pre uchovanie dobrej kvality nižšiu teplotu, teda od 0 do 4 stupňov Celzia. Sú to napríklad mäso, údeniny a ryby.
- Vo dvierkach majte potraviny, ktorým tiež stačí o niečo vyššia teplota, pretože dvierka sa pri otváraní najviac oteplia. Patria sme rôzne plechovky, maslo, syry a pod.
- V dolných boxoch mávame tradične ovocie a zeleninu. Mnohé z nich, napríklad banány, jablká, či paradajky do chladničky vôbec nemusíte dávať.
Ako zužitkovať zbytky / leftovers do ďalšieho varenia?
- Pre zbytky jedál sa často používa aj anglické slovo, leftovers. Takéto jedlo si môžeme hneď zabaliť do take away krabičiek a vziať so sebou, či ponúknuť na ochutnávku susedom.
- Ak ich necháme doma, označte si ich prípadne dátumom, kedy boli uvarené a názvom jedla. Prípadne ich rovno zamrazte a nečakajte, kým sa znehodnotia dlhým časom v chladničke.
- Zbytky surovej zeleniny môžete využiť do krémových polievok, či šalátov.
- Kúsky brokolice, cukiny, tekvice, posledný zemiak, či dve staršie paradajky môžete spracovať podľa týchto receptov: Tekvicovo Zemiaková krémová od Coolinárov, Krémová hrášková s cuketou, Krémová kukuricová so slaninkou, Krémová brokolicová
- Zbytky ovocia zase môžete zmeniť v chutnú detskú výživu. Napríklad jablkovo banánovú so škoricou, alebo klasický Mrkvovo jablkový detský šalát s medom
- Zbytky syrov, tvarohu a jeden zemiak vytvoria základ skvelej a chutnej zemiakovej Tortilly, alebo Frittaty podľa týchto receptov: Frittata Tortilla