Trend kváskovania

Poslednou dobou sa objavujú na sociálnych sieťach fotky kváskového pečiva. Prečo je tento špecifický druh kulinárstva taký výnimočný? Radi sa s vami podelíme o tájomstvo kváskovania.

kvaskovanie

Kváskový chlieb má preukázateľne viac benefitov pre naše zdravie, ako bežný kvasnicový chlieb. Je ľahšie stráviteľný, podporuje peristaltiku čriev, pomáha pri boji s akné a ekzémom. Nie je však všeliek a neodporúča sa pacientom s bezlepkovou diétou a histaminikom. Niektoré kmene baktérií v kvásku tvoria veľké množstvo histamínu.

Hoci niekto si môže myslieť, že kváskovanie je novinka, nie je to tak. Už starý egypťania pred takmer 5000 rokmi používali kvások, keďže v tom čase ešte nepoznali droždie. Návrat k tejto prirodzenejšej metóde pečenia chleba je tak len znovuobjavením znalostí našich predkov.

Príprava takéhoto chleba je však o niečo časovo náročnejšia, nevyžaduje však váš čas. Keď si urobíte kvások z múky a vody, treba ho nechať pracovať pri izbovej teplote približne 9 až 12 hodín. Potom sa môže umiestniť do chladničky, kde vydrží aj týždeň. Pred použitím ho stačí “prikŕmiť lyžicou múky a vody a nechať pracovať pri izbovej teplote.

kvaskovanie chleba

Treba si dať pozor aby sa vám pri príprave kvásku, nedostala doňho soľ. To by ho celý zničilo. Naopak ak doňho pridáte trochu cukru, nič tým nepokazíte. Baktérie v kvásku konzumujú cukor a rozkladajú ho na jednoduchšie sacharidy a vytvárajú bublinky, ktoré prevzdušnia váš chlieb.

Výhoda kvásku je tá, že sa dá urobiť z akejkoľvek múky. Takže pokiaľ máte v rodine stravníka s intoleranciou na glutén, viete mu upiecť chutný bezlepkový chlieb. Pokiaľ ste skutočný labužník, určite oceníte výraznú chuť, ktorá sa bude líšiť v závislosti od použitej múky.

V súčasnosti sa dá zohnať kváskový chlieb aj v pekárni. Nie však všetky pekárne pečú kváskový chlieb z pravého kvásku a pridávajú doňho trochu droždia. Naproti tomu Bio pekáreň z Dunajskej Lužnej už dlhé roky pečie pravý kváskový chlieb a experimentuje aj s ďalším pečivom.

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2020-06-08T14:11:27+02:0020. júna 2020|Zdravá životospráva|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK