Hrozno dozrieva koncom leta a začiatkom jesene. Poznáme rôzne druhy, odrody i farby. Taktiež má rôzne formy využitia od konzumovania surového hrozna až po výrobu vín, štiav a rôznych dezertov alebo smoothie. Taktiež má priaznivé účinky na vaše zdravie, pomôže vám zbaviť sa únavy, hladu a nervozity. Určite ste nevedeli, že z jadierok hrozna sa dá vyrábať hroznový olej.

zdravie_hrozno

Hroznový cukor je veľmi obľúbený u väčšiny ľudí a je zdrojom energie pri únave alebo psychickom zaťažení. Hrozno môžete konzumovať aj sušené. Predstavíme vám ďalšie účinky a vplyv hrozna na zdravie človeka. Veríme, že sa dozviete nové veci a obohatíte o ďalšie poznatky.

10 účinkov na zdravie

  1. Hrozno pomáha odstraňovať únavu a nervozitu, keďže obsahuje vitamíny skupiny B a tie majú vplyv na metabolizmus.
  2. Ďalej prečisťuje močové cesty, pretože podporuje tvorbu moča a urýchľuje jeho prietok obličkami.
  3. Chráni srdce, lebo má vysoký počet flavonoidov, ktoré určujú farbu hrozna spolu s antioxidantmi.
  4. Odstraňuje zápchu, taktiež sa označuje ako preháňadlo, pôsobí odvodňujúco, detoxikačne.
  5. Zmierňuje astmu, pretože hydratačná sila hrozna je vysoká, čo znižuje astmatické záchvaty.
  6. Chráni oči, pretože obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidanty a tie pomáhajú bojovať proti škodám spôsobeným voľnými radikálmi.
  7. Lieči migrénu, pretože hroznová šťava a výťažok z hroznových jadier pomáhajú riešiť tento problém u mnohých ľudí.
  8. Posilňuje imunitu, pretože obsahuje veľa vitamínu C, K a A.
  9. Bojuje proti vírusom, má silné antibakterálne a vírusové vlastnosti, ktoré chránia telo pred infekciami.
  10. Posilňuje kosti, pretože obsahuje mikroživiny ako meď, železo a mangán.
hrozno

Pár základných informácií o hrozne

Zaraďujeme ho do čeľade viničovitých rastlín. Rozdeľuje sa na stolové hrozno, ktoré konzumujeme, ďalej na muštové hrozno, z ktorého sa vyrába víno. Je taktiež nízkokalorické a má omladzujúce účinky.
Je to najstaršia kultúrna rastlina a radí sa medzi najzdravšie ovocie. V latinčine sa nazýva vitis vinifera. Taktiež zabraňuje oxidačnému stresu a tým chráni cievy pred poškodením. Hrozno obsahuje kyselinu listovú, prírodné farbivá, minerálne látky, stopové prvky, vitamíny a vlákninu. Hrozno prospieva pri mnohých ochoreniach, napríklad gastroenteritída, hypertenzia a ochorenie obličiek.