Vajcia z podstielkového chovu a voľného výbehu nahradia v BILLE vajcia z klietkového chovu

//, Zdravá životospráva/Vajcia z podstielkového chovu a voľného výbehu nahradia v BILLE vajcia z klietkového chovu

Čoraz viac ľudí zaujíma, odkiaľ pochádzajú vajcia, ktoré kupujú v obchodoch. Okrem krajiny pôvodu je v mnohých prípadoch rozhodujúce aj to, v akých životných podmienkach žijú nosnice.

V BILLE ponúkame našim zákazníkom len to najlepšie. Skupina REWE, ktorej je BILLA členom, sa zaviazala, že nahradia vajcia z klietkového chovu lepšou možnosťou, podstielkovým chovom, chovom vo voľnom výbehu alebo vajcia pochádzajúce z BIO.

Každým rokom sa záujem o vajcia z podstielkového chovu zvyšuje a sme pripravení splniť požiadavky našich zákazníkov.

Rozdielov medzi klietkovým a podstielkovým chovom sliepok je niekoľko. Medzi najdôležitejšie patrí, že nosnice majú omnoho viac priestoru na život, majú aspoň 15 centimetrov bidlového priestoru, nežijú v klietkach a na podlahe je podstielka. 

Voľný výbeh predstavuje ešte lepšie životné podmienky. Sliepky majú možnosť prirodzeného správania, počas celého dňa majú prístup k výbehu, prírode a môžu sa voľne pohybovať. 

Úplne najlepšie podmienky na život majú nosnice, ktoré žijú v ekologickom chove. Zhodujú sa s chovom vo voľnom behu, avšak majú ešte niečo navyše. Sliepky sú kŕmené bio krmivom, sú chované v ekologickom hospodárstve a aspoň po dobu 6 týždňov sa živia krmivom ekologického pôvodu.

Vychádzame priamo zo želaní a preferencii zákazníkov. Podľa prieskumu spoločnosti BILLA z prvej polovice tohto roka až 43% z opýtaných Slovákov záleží na tom, ako a kde nosnice žijú. Nielen vy, ale aj BILLA dáva dôraz na to, aby sa zlepšovali životné podmienky zvierat. 

10 spôsobov prípravy vajec

Čo sa následne robí s vajíčkami, keď si ich prinesiete domov? Určite má každý z vás svoje vlastné tipy a spôsoby, ale dovoľte nám inšpirovať vás. Najbližšie si skúste pripraviť vajcia na týchto 10 spôsobov s overenými trikmi. 

Praženica

Medzi najobľúbenejšie spôsoby prípravy jednoznačne patrí praženica, známa aj ako miešané vajcia. Trikom na výbornú praženicu je pridať trošku mlieka a štipku jedlej sódy. Mlieko praženicu zjemní a vďaka jedlej sóde bude vaša praženica nadýchaná a vláčna. 

Omeleta

Omeleta si vyžaduje viac času na prípravu. Netreba sa jej ale báť. Do poriadne premiešaných vajec pridajte štipku soli, čierneho korenia, mletej papriky, mlieko a nechajte na miernom ohni prepiecť z oboch strán. Pri konci pridajte prílohu podľa chuti- nastrúhaný syr, slaninku, čerstvé listy špenátu. Chutnejšie raňajky vám neurobia ani v reštaurácii! 

Volské oko

Za dokonalým volským okom je trpezlivosť. Vyhnite sa zhoreným okrajom a dajte vajíčku čas na poriadne prepečenie na panvici na miernom ohni. Prikryte panvicu pokrievkou a nechajte prepekať približne tri minúty. 

Vajce na tvrdo, na mäkko a na hniličku

Medzi ďalšie využitie vajec patrí ich úprava na tvrdo, na mäkko a na hniličku. Začnite tým, že do studenej vody dáte vajcia a od momentu, odkedy začne vrieť voda si odstupujete požadovaný čas. Na vajce natvrdo to bude 10 minút, na mäkko 6 minút a na hniličku len 2 až 3 minúty. Trikom na ich rýchle očistenie od škrupiny je ich dať z horúcej vody rovno do ľadového kúpeľa. Škrupina už viac nebude predstavovať žiaden problém. 

Stratené vajíčko

K polievkam zase skvelo pasuje stratené vajíčko, ktoré je síce trochu komplikovanejšie na prípravu, ale výsledok stojí zato. S trochou praxe to zvládne každý. Tajomstvom je pridať do veľkého hrnca s vodou trochu octu, ktorý pomôže udržať bielko spolu. Vodu zohrejte tak, aby bola horúca, ale aby ešte nebola vo vare. Varechou urobte vodný vír a do jeho centra vlejte rozbité vajíčko. Nie však priamo zo škrupiny, ale z misky, do ktorej ste si ho rozbili predtým. 

Vajcia ako súčasť varenia

Nesmieme zabudnúť ani na nenahraditeľnú úlohu vajec v príprave jedál- v koláčoch a cestách. Ak si nie ste istí, či sú vajíčka ešte dobré, nemusíte ich rozbíjať. Zistíte to jednoduchým testom. Nalejte do pohára vodu a do nej vložte vajce. Ak zostane na dve, je v poriadku. Ak trochu stúpne, ale špičkou zostane na dne, je ešte v poriadku. Uvarte si ho ale radšej na tvrdo. Ak vypláva na vrch, vyhoďte ho.

Holandská omáčka

Z vajíčok sa dá urobiť aj vynikajúca holandská omáčka. Skvelo sa hodí k hydine, lososu alebo k zeleninovým šalátom. Pozostáva z piatich ingrediencií: žĺtok, mäsový vývar, citrónová šťava, mlieko a soľ. Zmes zmiešate nad vodným kúpeľom, kým zhustne a podávate.

Surové vajcia

Nakoniec zostáva možnosť jesť vajcia surové. Možnosť využívaná najmä mnoho kulturistov, ktorí chcú nabrať veľa svalovej hmoty. Surové vajcia obsahujú množstvo vitamínov, zdravé aminokyseliny a veľa bielkovín. Varením sa niektoré zo spomenutých látok ničia, preto niekto konzumuje radšej neuvarené vajíčka. So surovými vajcami ale prichádza risk salmonely. Dá sa mu však vyhnúť. Skladujte kupujte vajcia vyššej triedy, skladujte ich v chladničke a dajte si pozor na dátum spotreby. 

Pozrite si naše videá

Na YouTube nájdete aj náš BILLA kanál, na ktorom vám prinášame zaujímavé témy, recepty a rozhovory so známymi osobnosťami. Naučte sa niečo nové, inšpirujte sa alebo len tak relaxujte pri videách, ktoré pre vás s radosťou pripravujeme.

Inšpirujte sa našimi receptami

Život je omnoho lepší s dobrým jedlom. V našom receptári BILLA Kulinárium sa môžete inšpirovať množstvom receptov. Na výber máte zo širokej ponuky chutných jedál. Zdravé, chutné, rýchle, bez mäsa, s mäsom, aj bez laktózy a lepku. Začať môžete aj týmito tromi:
2019-11-08T19:03:07+01:0009. októbra 2019|Najčítanejšie články, Zdravá životospráva|

Prihlásenie do newslettra

Ak si želáte dostávať náš newsletter, zadajte, prosím, Vašu e-mailovú adresu. Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte Vyhlásením o spracovaní osobných údajov..

Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. OK