spravne grilovat

Grilovať počas letných dní a večerov je lákavé. Leto nás inšpiruje k vareniu pod holým nebom, či už nad pahrebou, alebo oveľa pohodlnejšie, na grile. Poďme si pred vypuknutím grilovacej sezóny povedať, ako a čo grilovať, aby ste boli za hviezdu každej domácej grilovačky.

 

Ako grilovať na drevenom uhlí, na plyne, či elektrine? Na trhu je v súčasnosti veľmi veľa možností, veľkostí, designov, farieb a tvarov, až sa nám môže zdať, že vybrať si ten správny gril nebude až tak jednoduché. Zásadná je však otázka, čo bude gril poháňať, alebo inak, čo v ňom bude horieť. Ostatné je vecou vkusu a našich finančných možností.

Aký gril je ten správny?

Grily si môžeme vybrať z dvoch kategórii, grily na drevené uhlie a plynové grily.

Grily na drevené uhlie sú tradičnejšie, na opekanie sa využíva teplo z rozžhavených drevených uhlíkov. Gurmáni na nich nedajú dopustiť, najmä preto, že dym z uhlia dodá jedlám typickú arómu, ktorú na plynovom ohni ťažko dosiahneme. Hodia sa do väčších záhrad alebo na chaty, kde dym nebude prekážať. Výzvou pri ich používaní môže byť udržiavanie správnej teploty, aj keď mnohé moderné grily už majú vychytávky, ktoré túto činnosť uľahčujú. Doplnky ako pizza kameň, otočný ražeň či štiepka na údenie vám umožnia širšie využitie grilu. V tejto kategórii nájdeme rôzne prenosné grily či grily na jedno použitie, ktoré nám umožnia grilovať aj mimo domov, napr. v prírode, pri vode, v kempoch apod.

Ak túžite po „čistejšom“ grilovaní, alebo nemáte záhradu a grilujete len na terase či balkóne, riešením môže byť plynový gril. Jeho najväčšou prednosťou je to, že pri pečení nevytvára štipľavý dym, a tak si ani večerným grilovaním nerozhneváte susedov  Aj tu, pri výbere veľkosti, riadime sa počtom ľudí, pre ktorých budeme najčastejšie grilovať. Ich veľkou výhodou je rýchlosť, rozpáliť takýto gril je otázka pár sekúnd. Udržiavanie a regulovanie teploty je tiež bezproblémové, takže je vhodný aj pre tých, ktorý s grilovaním začínajú. Plynové grily sú moderné, majú často dômyselné príslušenstvo, rôzne doplnky, panvice či grilovacie ihly, ktoré uľahčujú prácu s grilom.

Náradie a príslušenstvo na grilovanie

Samotný gril však na prípravu lahodného jedla nestačí. Potrebujeme zopár doplnkov, ktoré nám pomôžu s prípravou aj so samotným varením na grile. Jedným z najdôležitejších nástrojov sú kliešte. Musia byť pevné a sadnúť dobre do ruky, aby sme nimi mohli pohodlne manipulovať s jedlom.

Výbornou pomôckou sú rôzne mriežky s úchytkami, do ktorých sa vkladá mäso, ryby či zelenina a uľahčujú otáčanie. Sú výborné pri opekaním menších alebo krehkých kúskov.

Teplomery a teplotné sondy nám vedia presne ukázať teplo na grile ale aj vo vnútri pečeného mäsa.

Rôzne grilovacie ihly a ihlice skvele poslúžia pri príprave špízov, ražniči a pod. Nesmieme zabudnúť na štetce na marinádu, ktorými môžeme jedlo počas pečenia potierať a dodať mu tak extra chuť. Tip. Namiesto štetcov môžeme využiť zväzok byliniek, napr. rozmarínu alebo saturejky, napr. pri grilovaní mäsa, rozmarín dodá výbornú chuť a vôňu.

Pomocou kameňa na pizzu dokážeme na grile pripraviť nielen pizzu, ale aj chlebové placky, či dokonca koláče.

Odolné panvice určené na gril nám zas pomôžu pripraviť slaninu, jemnú zeleninu /napr. špargľu, brokolicu…/ či vajíčka.

Čo je najlepšie na grilovať?

Príprava mäsa a rýb na grile je klasika, ale s využitím šikovného príslušenstva dokážeme pripraviť celé menu. Tu je zopár tipov.

Mäso bude lahodnejšie a krehkejšie, ak ho pre opečením marinujeme. Použiť môžeme kvalitný olej /vyberáme tie, ktoré majú vysokú teplotu horenia, čiže panenský olivový radšej do šalátu/, koreniny /so soľou opatrne, radšej soliť tesne pred tepelnou úpravou, aby nevytiahla z mäsa šťavu/, bylinky /oregáno, rozmarín, tymián, bobkový list sú v kombinácii s mäsom neprekonateľné/.

Hovädzie mäso je na gril ideálne, nebojte sa tuku! Gril tučnejšiemu mäsu svedčí, ale treba ustriehnuť čas na ohni.

Kuracie mäso grilujeme pomaly a radšej na nižšej teplote, aby boli aj pri kosti prepečené a na povrchu nespálené, čo sa nám pri vysokej teplote ľahko môže stať. Pri grilovaní väčších kusov napr. stehien, urobím do mäsa pár zárezov až na kosť a dovnútra vtrieme marinádu.

 

ako grilovať

 

Špeciálnou kategóriou je mleté mäso a populárny burger. Receptov je nespočetné množstvo- Základom je vždy kvalitné mäso, chutnejšie je s vyšším obsahom tuku. Ak ste fanúšikom dobrých burgrov, vyskúšajte náš Fotorecept na Domáci burger. Skvelé sú aj Domáce hotdogy v štýle street food. Okrem toho si na grile môžeme pripraviť aj vege verzie burgrov, napr. zo strukovín.

Rybámmorským plodom postačí jednoduchá úprava. Bobkový list a plátky citróna ochránia krehkú rybu počas grilovania a dajú rybe výbornú chuť. Pri podávaní bielej grilovanej ryby vyskúšajte omáčku zmiešanú z citrónovej šťavy, olivového oleja, morskej soli a trošku drveného cesnaku. Všetko spolu zmiešajte a pokvapkajte jednotlivé sústa ryby.

Zeleninu môžeme nakrájať na hrubšie plátky či kolieska, alebo nakrájať na kúsky na napichať na kovové ihlice, alebo tvrdé rozmarínové stonky, stačí ju jemne potrieť olejom a osoliť. Na grile najlepš