Vitamin D
Jediný spôsob ako v našich končinách získavať prirodzeným spôsobom vitamín D, je pobyt na slnku a pravidelný prísun potravín s obsahom tohto vitamínu. Pre správne fungujúci imunitný systém sú dôležité vitamíny rozpustné vo vode (najmä vitamín C), ale aj tie rozpustné v tuku (vitamíny A, D a E). Náš jedálniček by preto mal obsahovať o niečo viac mastných rýb, ktoré sú dôležitým zdrojom vitamínu D, ale aj omega-3 mastných kyselín, ktoré pôsobia protizápalovo.  Zdrojom vitamínu D sú aj vajíčka, niektoré huby a potraviny, ktoré sú oň obohacované. 

Vitamín D môžeme nadobudnúť najmä počas leta. Jednoduché pravidlo hovorí, že najviac vitamínu tohto dôležitého vitamínu získame v čase, keď my sme vyšší ako náš tieň. To dosiahneme ľahko a rýchlo hlavne v období od februára do októbra medzi 11:00 – 15:00 hod. V zimnom období je potrebné stráviť na slnku dlhší čas.

Je tu však obdobie, kedy väčšina z nás vstáva po tme a z práce sa vracia rovnako! Slnka máme menej, vonku je potrebné stráviť dlhší časa. K tomu náš imunitný systém v dýchacích cestách musí pracovať na o niečo vyššie obrátky. Mení sa neustály dážď s obdobiami sucha. Menia sa dni, kedy stupne vonkajšej teploty ukazujú dvojciferné čísla s dňami, kedy je “pod nulou”. 

Naše telo teda bude potrebovať trochu väčšiu podporu, ako zvyčajne

Pre správne fungujúci imunitný systém sú dôležité vitamíny rozpustné vo vode (najmä vitamín C), ale aj tie rozpustné v tuku (vitamíny A, D a E). Netreba zabúdať na minerály a stopové látky, za spomenutie určite stojí zinok, alebo selén. 

Náš jedálniček by preto mal obsahovať o niečo viac mastných rýb, ktoré sú dôležitým zdrojom vitamínu D, ale aj omega-3 mastných kyselín, ktoré pôsobia protizápalovo.  Zdrojom vitamínu D sú aj vajíčka, niektoré huby a potraviny, ktoré sú oň obohacované. 

Štúdie z ostatných rokov nám však ukazujú, že vitamínu D máme aj tak málo. Odporúča sa ho, minimálne v týchto chladnejších mesiacoch dopĺňať vo forme doplnkov výživy. Odporúča sa zväčša 400 až 800 IU (medzinárodných jednotiek) denne.

Za zváženie stojí takisto dopĺňanie vyššie spomenutých omega-3 mastných kyselín, v množstve 1 až 3 gramy denne.

Vitamínu C príjmeme v hojnom množstve napríklad z brokolice, petržlenovej vňate, alebo papriky, ktoré sú jeho prekvapivo lepším zdrojom, ako citróny.

Odporúčanú dávku zinku dosiahneme jedením orechov, semien, alebo morských plodov. Veľké množstvo selénu obsahuje už 1 brazílsky oriešok. 

Z ostatných spomínaných vitamínov vieme zabezpečiť dennú odporúčanú dávku pestrou stravou (zdrojom vitamínu A je napríklad batát, tekvica, alebo mrkva a vitamínu E mäso, vajíčka, alebo mliečne potraviny), hoci je možné na určité obdobie zaradiť multivitamín. 

Vitamín D veľmi dôležitý pre zdravie

V podstate každá bunka v tele má receptor na vitamín D. Ten vie ovplyvniť viac ako 200 génov. V črevách podporuje vstrebávanie vápnika a udržuje jeho hladinu. Tým nás chráni pred osteoporózou, rachitídou (krivicou) a zlomeninami kostí. Okrem toho reguluje imunitný systém a neuromuskulárnu funkciu. Vitamín D má ochrannú funkciu aj pri rôznych druhoch rakoviny, ako ochorenia hrubého čreva, prsníkov, pankreasu, pľúc, prostaty, vaječníkov, či kože. Jeho optimálna hladina nás chráni aj pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, cukrovkou, astmou a autoimunitnými ochoreniami.

Dlhé roky prevládal názor, že by sme mali mať vysokú hladinu vitamínu D, ak chceme byť zdraví. S vitamínom D je to však ako s ostatnými živinami. Málo je zle, ale aj príliš veľa je zle. Najnovšia odporúčaná optimálna hladina je okolo 35 ng/ml. Skôr ako začneme suplementovať vitamín D, je dôležité dať sa otestovať.

V podstate existujú 3 spôsoby ako si môžeme zvýšiť hladinu vitamínu D. Vystavovanie sa UVB žiareniu, strava a výživové doplnky. Najefektívnejšia cesta je opaľovanie. Stačí 30 min slnečného žiarenia denne v lete, týka sa to hlavne bledej pokožky. Čím je pleť tmavšia, tým ma vyšší obsah pigmentu melanínu a výroba vitamínu D je pomalšia. Preto treba na slnku stráviť dlhší čas. Zároveň b