Vitamíny v potravinách tvoria pre ľudské telo najefektívnejší spôsob ich vstrebávania.  Cieľom zdravého stravovania je okrem iného udržať pravidelný prísun vitamínov v ktoromkoľvek ročnom období.

vitamíny v potravinách

Prečo je dôležité prijímať vitamíny v potravinách pravidelne

Ich úbytok nastáva pri záťaži organizmu, strese, športe, fajčení, nadmernom pití alkoholu, či rôznych ochoreniach. Vitamíny pomáhajú chemickým reakciám v tele, ale málokto z nás vie, že väčšinou fungujú na synergickom efekte. Väčšina z nich sa v prírode nevyskytuje samostatne a navzájom sa ovplyvňujú a podobne fungujú aj v našom tele. Okrem toho vitamíny A, D, E, K sú vitamíny rozpustné v tukoch, preto ich treba konzumovať s potravinami bohatými na tuk. 

Významná funkcia vitamínov je, že pôsobia ako antioxidanty, čiže sa naviažu na škodlivé a voľné radikály, a tým znemožnia ich účinok. Vitamín C je najdôležitejší antioxidant, posilňuje imunitný systém. 

vitamíny v potravinách

Toto sú vitamíny v potravinách, ktoré by vám určite nemali chýbať